Un total de divuit alumnes s’han convertit, en aquest curs acadèmic que acaba de finalitzar, en la primera promoció que supera i aprova el Batxillerat Internacional (BI), i que a les Terres de l’Ebre únicament es pot fer a l’Institut d’Ensenyament Secundari Dertosa de Tortosa, l’antic Joaquim Bau, des de fa moltes dècades el principal centre de referència per a l’ensenyament secundari al territori.

La directora del centre, Francina Prades, ha valorat un “un gran èxit”, tant les notes aconseguides pels alumnes, com que s’hagi culminat el projecte impulsat fa uns anys des del propi centre amb la primera promoció, ja que es tracta d’uns estudis opcionals encara poc coneguts que, pel que fa a centres públics, només es poden fer a una desena de centres a tot Catalunya.

La coordinadora del projecte acadèmic és la professora Núria Serra, qui ha avançat quin serà el destí universitari previst dels alumnes. D’entre ells, hi ha dos casos que criden més l’atenció: el cas d’un alumne que cursarà Enginyeria Aeroespacial a la universitat de Houston a l’estat de Texas, i un altra alumna que farà International Management a la ciutat anglesa de Warwich.

La majoria dels alumnes però ha escollit universitats catalanes i estatals, amb la idea de fer el salt a d’altres països del món quan hagin de fer el màster, el postgrau o el doctorat, beneficiant-se de que tindre vel títol de BI els donarà facilitat d’accés.  Els Graus universitaris que han escollit la resta d’alumnes són Medicina a la Universitat de Barcelona, Criminologia a la Complutense de Madrid, Direcció d’Empreses a ESADE, estudis Literatura o de Psicologia a la UB, i Química la URV.

Val a dir que els alumnes que curses el BI obtenen dos titulacions. La que promou la Fundació Internacional IBO, i a la vegada el batxillerat català regulat per la LOMLOE. També han passat les proves de selectivitat recentment. El departament d’Ensenyament ho avala i ho aprova, però qui promou aquest estudis és la Fundació Internacional IBO.

A nivell territorial la rèplica d’aquesta fundació internacional serà la Fundació d’Estudis Internacionals DERTOSA, que aviat estarà operativa, i de la que hi formaran part moltes empreses ebrenques. L’objectiu és  possibilitar l’accés als estudis, a través de beques, i facilitar la detecció del talent entre l’alumnat de batxillerat per part de la societat ebrenca, possibilitant el seguiment i posterior retorn al territori. Un retorn que també està promovent actualment, per exemple, el Think Tank Terres de l’Ebre.

Entre les singularitats d’aquests estudis hi ha el sistema d’avaluació, ja que són professors d’altres països del món els que habitualment avaluen els alumnes. Se’ls audita periòdicament per tal de comprovar que segueixen complint amb els estàndards marcats des de l’organització. Pel que fa a la metodologia, tots els centres que imparteixen aquests estudis l’apliquen de la mateix forma, “posant l’alumne al centre i desenvolupant una mentalitat indagadora, fomentant el desig d’aprendre i preparant l’alumnat per sobresortir en les seves trajectòries professionals”, explica la coordinadora.

Una altra característica és que són uns ensenyaments holístics, ja que trenquen amb la dicotomia ciències i lletres. I una més és que fan una monografia com a projecte final. La professora Núria Serra destaca que “hi ha sis assignatures de les quals tres podríem dir que encaixen més amb allò que tradicionalment en diem lletres i tres en ciències. Però des de totes les assignatures es treballa la reflexió i l’anàlisi crítica per tal d’aconseguir una mentalitat internacional”, subratlla.

La directora de l’IES Dertosa, Francina Prades, destacava del perfil de la primera promoció d’alumnes ja titulats amb el Batxillerat Internacional, que tenen un gran futur per davant: “són persones inquietes, molt crítiques, solidàries i amb moltes ganes d’aprendre. I curiosament, tot i que entre les matèries predominen les ciències, són també de perfil humanístic, i molt creatives”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.