El Govern invertirà un total de 45,8 milions d’euros a les comarques de les Terres de l’Ebre l’any 2022, segons el Projecte de pressupostos. Aquesta xifra representa un increment global del 78,9% respecte als darrers comptes aprovats el 2020, i un augment del 32,6% de la mitjana dels darrers cinc anys. El 79% (36,2 M€) de la inversió es destinarà a inversions del cicle de l’aigua (infraestructures de regadiu i protecció del Delta) al transport (carretes i ports), la salut i la protecció del medi natural. Així ho ha anunciat el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, en un acte a la seu administrativa de la Generalitat a Tortosa, al qual ha assistit una àmplia representació dels agents econòmics i socials de les quatre comarques ebrenques.

“Aquests són uns pressupostos expansius. Els més elevats que mai ha tingut Catalunya, els millors possibles en aquest moment i l’instrument que ens ha de permetre superar els efectes terribles que ha tingut aquesta pandèmia”, ha subratllat el màxim responsable de les finances públiques de l’executiu català. En definitiva, “aquests han de ser els comptes de la reactivació econòmica i social de Catalunya i també de les Terres de l’Ebre”, ha afegit.

Durant el discurs, Giró també ha ressaltat que la seva visita s’emmarca en la voluntat del Govern d’apropar-se al territori “per escoltar de primera mà les seves inquietuds” i “poder ajudar i satisfer les necessitats dels ciutadans del nostre país”. En aquest sentit, i en el cas de la vegueria de les Terres de l’Ebre, el conseller ha ressaltat tres prioritats que “no es poden deixar de banda” en els pressupostos per a l’any que ve: el cicle de l’aigua (15,2 M€), el transport marítim i per carretera (10,3 M€) i la salut (4,7 M€).

Per import, en el cicle de l’aigua destaquen les inversions en la protecció del Delta de l’Ebre (6 M€), l’estació depuradora de Santa Bàrbara (5,9 M€), i les obres del canal Xerta-Sènia (4,4M€) per a l’any 2022, amb el compromís de destinar-hi 50,5 milions d’euros per posar en marxa aquesta infraestructura i amb l’objectiu de tenir la primera fase acabada entre Aldover i Xerta l’any 2023.

En l’àmbit de la salut, el conseller ha remarcat la inversió de 3 milions d’euros en l’hospital comarcal de Móra d’Ebre, la nova construcció del consultori local de Jesús  amb 471.907 euros, i 938.490 milions per a l’àrea de diagnòstic de la imatge de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Finalment, en ports i transports, les principals inversions es faran a l’Escola Nàutica i els seus voltants de Sant Carles de la Ràpita amb un total d’1,8 milions.

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 és el principal instrument del Govern per impulsar la reactivació social i econòmica de  Catalunya després de la crisi derivada de la Covid-19. Amb aquest objectiu, els comptes preveuen un increment excepcional de la despesa pública, que assoleix un valor rècord de 38.139 M€, 5.618 M€ més (17,3%) que en el darrer pressupost aprovat (2020). Aquest augment dels recursos ha estat possible gràcies a l’aportació dels Fons Next Generation, que el 2022 ascendeixen a 2.142 M€.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.