Junts per Catalunya, el partit del president Carles Puigdemont i que té a Jordi Sanchez com a secretari general, inicia aquesta setmana el seu procés de construcció a les Terres de l’Ebre. I ho fa sota la direcció de set polítiques, totes elles dones, donant un gir de tres cents seixanta graus al que fa vint anys era el més normal en política: que les direccions dels partits polítics estesen en mans exclusivament d’homes.

Les dos primeres dones que van confirmar aquest nou posicionament dominant del gènere femení en la política de Junts a les Terres de l’Ebre va ser l’elecció de l’advocada ampostina Annabel Marcos, com a nova Coordinadora de Vegueria de Junts a les Terres de l’Ebre; i la d’Irene Negre, activista de l’ANC i fundadora de la Crida, que prèviament havia estat escollida com a membre de la direcció nacional del partit. Un tàndem directiu que amb l’arribada de les eleccions del 14-F es va convertir en un trio amb la reelecció de la jesusenca Mònica Sales, repetint com a diputada al Parlament.

Però si l’anterior ja era conegut, no ho era el que avui han anunciat conjuntament Marcos i Negre amb una atenció a mitjans que s’ha produït al migdia a Amposta: han presentat les candidatures per dirigir el partit a tres de les quatre capitals de comarca, i tot tornen a ser polítiques de gènere femení: a Tortosa es presenten Mercè Miralles i Caritat Garcia Celma, a Amposta Eva Talarn i a Móra d’Ebre Lídia Pino.

Primàries a Tortosa

A finals d’aquesta setmana les guanyadores seran proclamades, i allí on hi ha més en joc és a Tortosa, on les primàries decidiran la guanyadora en funció del vot d’unes poques desenes de militants. Si guanya l’actual directora territorial d’Empresa, Mercè Miralles, ho farà el sector “oficialista” del partit. Però si ho fa Caritat Garcia Celma, guanyarà la candidatura “alternativa”.

La candidata alternativa, de 53 anys, és advocada i secretària-interventora municipal, i ha estat dirigint des de d’ERC a Tortosa i SI a nivell de Terres de l’Ebre, a dirigent d’Òmnium, passant per l’Associació de Veïns del Centre Nucli Històric. Val a dir que compta en la seva llista amb Ramon Cardús. Per altra part, acompanyen a Mercè Miralles quatre persones més de perfil jove: Jordi Marro, Anna Ribes, Marc Anguera i Rut Martí.

Càrrecs de Govern

L’atenció a mitjans que aquest dilluns 17 de maig han dut a terme Annabel Marcos i Irene Negre per anunciar que ja està obert el procés de primàries (fet a Amposta al migdia), ha coincidit en el dia en el que s’ha confirmat que hi haurà pacte de govern entren ERC, la CUP i Junts.

Se’ls gira faena, per tant al no equip directiu, ja que de forma imminent hauran d’escollir els nous càrrecs de Govern per als departament de Economia i Hisenda, Salut, Polítiques digitals i Infraestructures, Acció Exterior i Transparència, Recerca i Universitats, Justícia i Drets socials.

Autor: