Malestar al món dels bous de les Terres de l’Ebre pels primers festejos no autoritzats per la Generalitat. Les Penyes i Comissions Taurines argumenten que se’ls hi aplica una resolució del PROCICAT de l’any passat, i que no se’ls tracta amb la mateixa consideració que altres mostres de cultura popular. Mentrestant esperen resposta per part del govern al seu protocol, elaborat amb el suport dels ajuntaments, amb el qual asseguren que podrien organitzar actes taurins garantint totes les mesures de seguretat. Ho volen fer a través d’instal·lar graderies portàtils que permetin controlar l’aforament i les distàncies.

Durant el 2020 no es va celebrar cap acte i ara els primers festejos d’Aldover, l’Aldea i Alcanar no s’han autoritzat i això ha creat malestar. L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre considera que se’ls ha exclòs de la represa de la cultura popular.

“Entenem que les resolucions que fan arribar als ajuntaments per a prohibir aquestes autoritzacions venen encaminades d’una sèrie de consideracions que creiem que no estan aplicades correctament. Se’ns torna a tirar endarrera a les resolucions del 2020 quan creiem que aquestes han quedat més que obsoletes”, ha denunciat Santi Albiol, portaveu de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines.

Ara, les penyes i les comissions busquen una forma segura per poder tornar a organitzar actes amb bous. Proposen limitar l’aforament de les places amb graderies portàrils i seients numerats. Tot i la proposta, asseguren que no han rebut una resposta oficial.

“Este pla de represa arribarà quan arribarà i jo estic convençut que quan s’aixecarà el tema de les feste majors, evidentment, això també engloba les festes taurines”, ha assegurat Xavier pallarés, delegat del Govern a les Terres de l’Ebre.  En les pròximes setmanes començaran a arribar les sol·licituds dels més de vint municipis ebrencs que durant les seves Festes Majors celebren actes amb bous.

 

Periodista.