El projecte de construcció d’una planta de compostatge de gallinassa que l’empresa avícola Roig Orgànics projecta a Aldover ha generat polèmica. Molts veïns han format una plataforma perquè denuncien que la instal·lació suposarà males olors i tindrà un impacte ambiental negatiu al municipi. Tot i que el projecte ha passat per tots els controls administratius, encara genera alguns dubtes, com el tractament dels lixiviats dels fems. La planta permetrà tractar fins a 27.000 tones de gallinassa a l’any però està dissenyada per acollir-ne 40.000.

L’empresa avícola Roig Orgànics projecta a Aldover una nova planta de compostatge de gallinassa. La planta tindrà un gran femer obert amb plataforma de formigó de 9.000 m2 -quasi la superfície de dos camps de futbol-, una bassa de lixiviats d’uns 600 m3 i un magatzem de 300 m2. Unes instal·lacions que havien de permetre tractar les 30.000 tones anuals de fems generats per les granges associades d’Ous Roig a Terres de l’Ebre, Catalunya i País Valencià, a més de 10.000 tones de restes vegetals.

L’empresa, però, va modificar la capacitat de tractament diària de 40.000 a 27.000 tones l’any, amb la qual cosa, les instal·lacions es regiran per la normativa municipal. Tot i així, la capacitat final seguirà sent de 40.000 tones.

Tot i que el projecte compta amb el vistiplau ambiental de l’administració, el geòleg Àlvar Arasa alerta que Aldover es troba en una de les zones de Catalunya vulnerables a la contaminació per nitrats provinents d’explotacions agràries.

La plataforma veïnal es queixa que les males olors de la planta podrien arribar al nucli urbà, situat a poc més de 2 quilòmetres. Unes molèsties que també afectarien els veïns que viuen al voltant de la futura planta.

El passat mes d’octubre, el projecte va superar els tràmits de fins a cinc organismes oficials i ara està pendent de llicència ambiental que atorga la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre.

 

Vídeo emès a Canal Terres de l’Ebre

 

Autor: