El compositor i artista sonor flixanco Joan Bagés i Rubí i el saxofonista rapitenc Joan Martí-Frasquier, junt amb l’actriu gestual francesa Amandine Audinot i Edgar Alemany a la direcció escènica, com a membres de Morphosis Ensemble, estrenen una obra de la jove compositora bielorussa Tatiana Gerasimenok.

Aquesta projecte internacional compta amb el suport de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània i s’interpretarà també a Flix, Palma de Mallorca i Perpinyà.

El Festival de Tardor de la Fundació Phonos serà el marc on es representarà per primer cop l’obra audiovisual “4bkl” de la jove compositora bielorussa Tatiana Gerasimenok. Aquesta instal·lació audiovisual es podrà veure cada dia del festival, fins aquest divendres 2 d’octubre, de les 17.00h a les 21.15h, cada 30 minuts, al campus de Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

L’Euroregió Pirineus-Mediterrània, creada l’octubre de 2004 i amb seu a Perpinyà, té entre els seus objectius estimular la cooperació cultural euroregional d’abast europeu. L’estiu de 2019, una proposta conjunta entre Flix, Barcelona, Palma de Mallorca i Perpinyà va aconseguir una subvenció de l’Euroregió per a obres de nova creació. Morphosis Ensemble, grup resident de la Unió Social de Flix, va escollir a Tatiana Gerasimenok, entre més de 30 compositors de tot el món, per a que els escrivís una obra per a saxo baríton, electrònica i actriu.

A causa de la covid-19, les residències artístiques del grup previstes a la primavera i a l’estiu es van haver de cancel·lar i aquesta situació va condicionar i inspirar la forma i el format d’aquesta nova obra. Els músics a Barcelona i a Flix, ​​l’actriu i el director d’escena a París i la compositora a Alemanya van crear el seu espai virtual que va donar lloc a una residència creativa “en línia” durant diversos mesos. El cos físic desapareix per a presentar relacions amb altres persones mitjançant la tecnologia de la comunicació, per exemple, el sistema de videoconferència ZOOM.

Com podem abordar la percepció del cos humà durant una pandèmia? Com experimentarem ara la corporalitat? De les condicions de treball grupals imposades per la pandèmia, sorgeix una obra que adopta una forma virtual on el vídeo és el mitjà pel qual tres cossos que apareixen en una pantalla dividits en tres finestres on s’intentaran comunicar entre ells a distància: Joan Marti Frasquier al saxo baríton, Joan Bagés a l’electrònica i l’actriu gestual Amandine Audinot.

“4bkl” de Tatiana Gerasimenok es tornarà a representar a la Unió Social de Flix el diumenge 18 d’octubre a les 18.00h, a Es Baluard de Palma de Mallorca el dimarts 20 d’octubre a les 20.00h i tancarà la gira el festival internacional Musiques d’Aujourd’hui de Perpinyà, el dijous 19 de novembre a les 19.30h

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.