La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic) ha finalitzat dues actuacions de millora de la capacitat de desguàs en lleres de dos barrancs de les Terres de l’Ebre. En concret, al barranc de Sant Jordi, a Benifallet i al barranc Toll de l’Estret, a La Palma d’Ebre. En aquest últim s’han retirat els arbres que van resultar afectats per un incendi l’estiu passat, ja que podien afavorir la formació d’obstruccions.

Els treballs, que van començar el passat 14 d’abril, s’han centrat principalment en la realització de neteges, podes i desbrossaments selectius realitzats de forma manual, respectant la vegetació autòctona, per recuperar la secció de desguàs de la llera i reduir així el risc de desbordament en avingudes.

En el barranc de Sant Jordi, a Benifallet, s’ha actuat sobre un tram d’uns 160 metres que presentava un excés de vegetació (principalment, esbarzers i canyes).

En Toll de l’Estret, a La Palma d’Ebre, s’ha intervingut a la zona afectada per l’incendi forestal de la Torre de l’Espanyol per retirar la vegetació arbòria cremada l’estiu passat. S’han eliminat els peus afectats en la llera i en zona de servitud ja que podien caure i generar obstruccions. També s’han realitzat aclarides i podes per afavorir la regeneració de la vegetació autòctona.

Aquests treballs s’emmarquen dins de les actuacions de conservació de lleres que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre desenvolupa en tota la Conca, a càrrec del seu pressupost, per detectar zones potencialment perilloses i, mitjançant el condicionament i neteja de marges, riberes i lleres, millorar la capacitat de desguàs del riu i en cas d’avingudes, evitar desbordaments.

La restauració fluvial és, a més, una de les mesures de el Pla de Gestió de Risc d’Inundació de l’Ebre, el PGRIEbro, resumides en la fórmula bàsica 3P + R (prevenció, protecció, preparació i reparació). Els seus objectius fonamentals són la millora de el coneixement de la demarcació (a més informació, diagnòstics més precisos i mesures més encertades) i la millora de l’espai fluvial, bàsiques per a la protecció del domini públic hidràulic i per assolir el bon estat de les masses d’aigua, que són alguns dels eixos principals de la gestió en el nou cicle de planificació de la Demarcació de l’Ebre.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.