L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) ha iniciat la campanya #ArxivemlaCovid19, per tal de documentar en clau personal el moment històric actual. L’objectiu és que en un futur, els arxius puguin disposar d’una memòria social directament construïda per la ciutadania i no només per la documentació administrativa i pels mitjans de comunicació.

“El confinament, la malaltia, la solidaritat, l’angoixa per la situació econòmica, la buidor dels espais públics o la cancel·lació general de la nostra vida social són esdeveniments que aquests dies ens han impactat. Per tant, tota la informació que es reculli d’aquestes experiències ajudarà a formar una memòria social més plural de la pandèmia de COVID19 a la comarca de la Ribera d’Ebre”, explica l’Arxiu Comarcal en un comunicat. Podeu ampliar la informació sobre la campanya en aquest enllaç.

Des del passat 16 de març i a causa de l’actual estat d’alarma derivat de la pandèmia de la Covid19, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) està tancat al públic. Aquesta circumstància antigament hauria deixat a la ciutadania sense possibilitats d’accedir als seus fons i documents, ni tampoc a cap dels serveis que presta, però l’efecte ha estat, contràriament, un notable augment de les consultes en línia. Cal posar èmfasi en que els arxius del s.XXI —l’ACRE ha treballat molt per avançar en aquesta direcció—, estan molt enfocats a la prestació de serveis remots i digitals, tant orientats a la ciutadania com a les administracions públiques, com per exemple el servei de suport en matèria de gestió documental i administració electrònica que l’Arxiu segueix prestant remotament a 8 dels 14 ajuntaments de la Ribera d’Ebre.

Una de les principals funcions dels arxius és facilitar l’accés a la informació que gestionen i l’ACRE, a través del portal Arxius en línia, permet consultar la descripció de 63 conjunts documentals, entre els quals destaquen els de 12 ajuntaments de la Ribera d’Ebre, o els fons personals de destacats riberencs, com per exemple Artur Bladé i DesumvilaCarmel Biarnés o Lluís Brull Cedó, permetent accedir actualment a més de 83.000 documents en línia.

Un altre del serveis digitals més utilitzats per la ciutadania és el portal XAC_premsa, que facilita l’accés a la premsa històrica digitalitzada dels Arxius Comarcals catalans i permet, a través de nombroses possibilitats de cerca, accedir a més 1.300.000 pàgines de periòdics històrics.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.