La campanya de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre, una de les més primerenques del país, començarà a finals d’aquest mes d’abril i el Govern ultima els detalls per garantir la seguretat dels treballadors a l’hora d’allotjar-se i desplaçar-se als camps. El trasllat dels temporers des del nord de Castelló o el sud de les Terres de l’Ebre es planteja fer-lo amb els busos escolars que estan ara fora de servei pel confinament. Amb el requeriment de no omplir més d’un terç de la capacitat dels vehicles permetria mantenir les distàncies de seguretat. A la Ribera d’Ebre hi haurà suficients treballadors per a la collita. La peonada, depenent del moment de recol·lecta, és d’entre 1.200 i 1.700 treballadors.
Mentre ja es treballa per aclarir els arbres fruiters, la direcció territorial d’Agricultura a les Terres de l’Ebre enllesteix mesures per garantir el transport i l’allotjament dels temporers que hi treballaran en condicions d’higiene i seguretat. Pel que fa al camp, el Govern planteja fer els trasllats amb els busos escolars que estan fora de servei – es negocia una cogestió dels costos amb els agricultors- i s’estan tancant acords també amb cases particulars per a aquells que necessiten allotjar-se a la zona. “Serà un any singular però a les Terres de l’Ebre ho intentarem fer de la millor manera possible“, ha assenyalat Ferran Grau, director territorial del Departament a l’Ebre.
A diferència de la zona de ponent, la mà d’obra a la Ribera d’Ebre està garantida. Les empreses han fet “les crides pertinents” i, “per tradició“, molts jornalers que treballen al sector dels cítrics es desplacen quan acaba la collita de la taronja a fer la campanya de la fruita dolça. Excepte alguns temporers que venien de Xile i de l’Europa de l’Est, la resta es reincorporaran a la collita enguany. També es preveu que augmenti el nombre de treballadors del territori, que puguin estar desocupats per l’estat d’alarma o sense previsions de poder reincorporar-se als seus sectors, com podria ser el turístic.
A la Ribera d’Ebre la peonada es mou en una forquilla d’entre 1.200 i 1.700 treballadors, depenen de la intensitat de la recol·lecta, que es fa entre abril i setembre. La meitat, aproximadament, es traslladen diàriament dels seus llocs d’origen.
Peix garantit
D’altra banda, després d’unes primeres setmanes d’incertesa i dificultats, Grau ha assegurat que l’abastiment de peix de proximitat està garantit a les Terres de l’Ebre. Les confraries poden treballar i prendre decisions amb autonomia i amb la caiguda els preus i les dificultats per complir els requeriments de seguretat per evitar contagis de covid dalt de les barques, moltes embarcacions van deixar de sortir a pescar. Finalment, s’ha garantit que hi hagi almenys una llotja oberta per confraria i un mínim de dos punts de desembarcament. També els preus s’han estabilitzat i afavoreix que els pescadors surtin a la mar.
Altres mesures d’emergència
El director dels serveis territorials d’Agricultura a l’Ebre, Ferran Grau, ha recordat que els terminis per presentar la DUN s’han allargat, se segueixen emetent permisos telemàtics per poder cremar restes vegetals, sobretot d’olivera i vinya, i s’estudia com contrarestar els danys que pugui generar l’aturada de la cacera, sobretot pel que fa a conills i estornells – en el cas dels cirerers-. “Es prepara una nova regulació en l’àmbit de país perquè en cas que hi hagi danys considerables es desplacin els Agents Rurals per quantificar-los, es comuniqui al departament de cinegètica i es donarà permís perquè hi pugui actuar directament el cos de Rurals”, ha explicat Grau.
Finalment, respecte a les ramaderies de bous braus, Agricultura també treballa per abastir d’alimentació els animals i que els ramaders no s’hagin de veure abocats a sacrificar les vaques braves, en perdre bona part dels seus ingressos per la suspensió dels festejos populars taurins.