Les bitlles, o popularment conegudes per ‘birles’, són un esport molt típic de les Terres de l’Ebre. I així s’ha reconegut este cap de setmana, ja que el Govern ha homenatjat disset jugadors i jugadores de bitlles ebrencs pels seus èxits aconseguits durant el 2019 en el Campionat de Catalunya Sub-25, en el Campionat Infantil i en el Gran Premi de Catalunya. A més, en l’acte homenatge es va fer públic que el Campionat de Catalunya Infantil de Bitlles 2020 es disputarà a Godall el pròxim 30 de maig.

La recepció, celebrada este dissabte a la Seu de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, va reconèixer els èxits assolits pels esportistes, però també va homenatjar els clubs d’Amposta, Jesús, Godall, La Galera i La Sénia; així com a la mateixa Federació Catalana de Bitlles i Bowling pel seu treball de promoció d’esta pràctica esportiva. La representant territorial de l’Esport de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, Cinta Espuny, va afegir que, les bitlles tenen uns valors que no es troben en tots els esports, ja que “permet treballar les habilitats motrius de llançament, precisió, així com l’estratègia, l’autocontrol dels nervis i la tensió. Té un component tradicional molt important i de treball en equip, i, a més a més, es treballa indistintament quant a gènere i és intergeneracional”.

Esta segona edició, però, ha posat èmfasi en tres esportistes femenines. Entre els homenatjats es troben Sara Arasa MillánDúnia Rangel Luna i Marta Subirats Cid, tres jugadores ebrenques que formen part de la Selecció Catalana Infantil i que van guanyar en les seues respectives categories a la Supercopa de Catalunya.

“Els nostres xiquets són el nostre futur”, afirmava Gemma Millán, delegada de Tarragona de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling. I és que en els últims anys, les bitlles eren una pràctica relacionada amb la gent d’una determinada edat, habitualment de mitjana edat. És per això que des de les administracions i les federacions s’està impulsant este esport entre els joves, per mitjà dels centres educatius, dels professors d’educació física, de jornades poliesportives, de la mateixa feina realitzada per la Federació Catalana de Bitlles i Bowling, així com dels clubs participants, i els premiats i premiades. “Les bitlles són un joc tradicional molt antic, també un esport que ha tingut uns anys de baixa, però que ara, entre tots, hem de fer la promoció i intentar que vaja pujant perquè és un esport molt nostre”, determinava Millán. La delegada de Tarragona de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling manifestava també que és en aquest tipus d’actes que “tenim l’oportunitat de promocionar i fer visible un esport que cada dia va a més”. I va a més, perquè en els últims anys la seua pràctica federada ha anat augmentant entre els més joves.

Segons va anunciar Millán, l’enhorabona continuarà present al territori, ja que la Junta Directiva de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling ha aprovat que el proper Campionat de Catalunya Infantil de Bitlles 2020 es dispute el pròxim 30 de maig a Godall.