El Partit Popular ha aconseguit consolidar-se com a segona força del Congrés dels Diputats en els comicis d’aquest diumenge 10 de novembre amb un terç més dels diputats que va aconseguir l’abril passat. Així, dels 66 diputats d’aleshores, el grup liderat per Pablo Casado ha passat a 88. La xifra permet els conservadors retallar distància amb el PSOE de manera considerable, més tenint en compte que els de Pedro Sánchez han baixat de 123 a 120. Amb tot, el PP no pot liderar una iniciativa de partits de dretes, que en conjunt, sumant-hi els diputats de Cs i Vox, no aconsegueixen superar els diputats del bloc d’esquerres. Casado, però, ha aconseguit remuntar el pitjor resultat de la història del PP que va registrar per l’abril.

A la part final del recompte, els populars s’estan disputant el diputat per Melilla amb Coalició per Melilla. L’escó s’ha anat decantant al llarg de la nit per una formació o l’altra, ja que va per molts pocs vots. Amb el 99,99% escrutat del global de l’Estat, l’escó està en mans del PP.

El PP ha estat la candidatura amb més diputats a tres comunitats autònomes i ha passat de 4,3 milions l’abril del 2019 a 5 milions aquest 10 de novembre. Allà on ha aconseguit més diputats ha estat a Andalusia, amb 15, mentre que al País Basc i a Ceuta no n’ha obtingut cap.

El novembre del 2011 Mariano Rajoy va aconseguir els millors resultats de la història del PP amb 186 diputats que li donaven una còmoda majoria absoluta. Van ser 3 representants més que els que va aconseguir l’any 2000 José María Aznar. El PP no ha obtingut cap altra majoria absoluta.

L’any 1989, també amb Aznar com a líder, el PP va obtenir 107 diputats, i esdevenia força principal de l’oposició. Quatre anys més tard el mateix Aznar pujava la xifra fins a 141, i el 1996 tornava a millorar resultats, fins a 156, que li permetien liderar un govern en minoria.

Després de la majoria absoluta del 2000 amb 183 diputats, l’any 2004, i ja amb Mariano Rajoy al capdavant del partit, els populars van acusar la crisi de la guerra d’Iraq i van baixar fins als 148 que els tornaven a relegar a l’oposició.

L’any 2008 Rajoy remuntava fins als 154, encara a 32 diputats del seu millor resultat i del millor de la història de la formació, els 186 esmentats de l’any 2011.

El 2015, en canvi, els diferents casos de corrupció en què es veia immers el partit passaven factura al PP que baixava fins a 123 diputats. En aquella ocasió no es va aconseguir formar govern, i es van repetir eleccions l’any següent. Rajoy va millorar resultats fins als 137 diputats i va poder formar un govern en minoria.

Un govern que duraria tres anys, quan una moció de censura trauria Rajoy del govern i del capdavant del partit, i suposaria l’arribada al primer lloc del PP de Pablo Casado. En els primers comicis als quals es presentava com a líder dels conservadors va obtenir el pitjor resultat de la història de la formació, amb 66 escons, un resultat que aquest diumenge ha aconseguit millorar de forma notable. | ACN

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.