Nou persones grans de Tortosa han participat aquest divendres en el projecte teatral Entre versos y Marsillach, una iniciativa impulsada per Varela Producciones, la Cía. de Blanca Marsillach i ”la Caixa”.

La gent gran han fet a Tortosa una interpretació dramatitzada de grans versos de la poesia del Segle d’Or espanyol, en companyia de Blanca Marsillach i de l’actriu i codirectora Begoña Mencía, amb la imatge projectada de Marsillach pare. Es tracta d’una adaptació de Mónica Buiza de l’homenatge que Adolfo Marsillach, Amparo Rivelles i María Jesús Valdés van fer a grans dramaturgs espanyols el 1997.

Peces com Poderoso caballero es Don Dinero, de Francisco de Quevedo; Sonetos, de Lope de Vega; Que se nos va la Pascua i Letrillas, de Góngora; Canciones, de San Juan de la Cruz; Vivo sin vivir en mí, de Santa Teresa de Jesús, i fins i tot Elegía a Ramón Sijé, de Miguel Hernández, componen aquesta selecció, que fa un recorregut per l’època del floriment de la literatura a Espanya.

La presentació de l’obra a Tortosa ha tingut lloc aquest divendres a l’Auditori Felip Pedrell, amb la presència de la regidora d’Acció Social de l’Ajuntament de Tortosa, Mònica Ripoll; la gestora social del programa de Gent Gran de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marta Clavé; la representant de l’equip del programa d’intervenció Sempre Acompanyats, Eli Poy; l’actriu i productora Blanca Marsillach i l’actriu Begoña Mencía, acompanyades de les nou persones grans que participen en la iniciativa, de les quals sis procedeixen d’EspaiCaixa Tortosa i tres són participants del programa Sempre acompanyats, impulsat per ”la Caixa”, l’Ajuntament de Tortosa i la Creu Roja per lluitar contra la soledat de les persones grans.

La representació d’Entre versos y Marsillach s’ha fet aquest divendres a la tarda al Teatre Auditori Felip Pedrell. Tortosa és la novena parada de la renovada gira d’Entre versos y Marsillach, que va arrencar el 2016 a Barcelona i que ja ha passat per 37 ciutats. A cada representació canvia l’elenc i dona l’oportunitat de pujar a l’escenari a més de 300 persones grans, totes assistents als centres de gent gran, propis o en conveni amb administracions públiques de tot Espanya.

El projecte imparteix una formació de cinc dies a la gent gran perquè aprengui a declamar el vers i a desenvolupar-se damunt d’un escenari, formació que fan acompanyats de membres de la Cía. de Blanca Marsillach. De la mateixa manera, a les persones grans seleccionades se’ls ofereix, un mes abans de l’estrena, familiaritzar-se amb l’obra, fer la lectura prèvia dels versos, treballar-ne la comprensió, situar-se en el context social de l’època, etc.

Teatre per fomentar la participació social de les persones grans

La finalitat d’aquest projecte és promoure la participació social de les persones grans a través del teatre, com també ajudar a millorar les seves competències i habilitats personals, afavorint l’empatia i el treball en equip. L’exercici teatral, mitjançant la memorització i la recitació, és un estímul intel·lectual, al mateix temps que es dona l’oportunitat a les persones que hi participen de gaudir de textos que formen part de la història de la literatura.

La gestora social del programa de Gent Gran de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marta Clavé, ha afirmat: «Les persones grans formen part de l’esperit i l’essència de ”la Caixa”. Per això treballem per donar-los oportunitats de viure el seu envelliment amb compromís i motivacions, mostrant un paper actiu en la societat, amb projectes i reptes».

D’altra banda, Blanca Marsillach destaca amb convenciment: «Aquest projecte és fonamental per aconseguir la unió de la gent gran amb el teatre, i haver pogut apropar aquesta iniciativa a tantes ciutats ens demostra tots els beneficis que té l’actuació per a aquest col·lectiu. Cada any s’han beneficiat del Programa de Gent Gran de ”la Caixa” més de 780.000 persones, amb l’objectiu de sumar vida als anys, al mateix temps que se sumen anys a la vida».

”la Caixa”, cent anys compromesos amb la gent gran

”la Caixa” impulsa des dels seus orígens, ara fa més de cent anys, un ampli programa per a les persones grans que els ofereix un ventall d’activitats variades i recursos distribuïts en 632 centres de gent gran, propis o en conveni amb administracions públiques, a tot Espanya. Només l’any passat, més de 780.000 persones grans van participar en 16.100 iniciatives socials, culturals, de salut i tecnològiques, destinades especialment al foment de l’envelliment actiu i a la participació social.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.