Les empreses del sector de la fruita dolça de la Ribera d’Ebre s’enfronten a dia d’avui a una greu amenaça: el virus de la Sharka, fet que suposa un gran esforç econòmic i humà pels productors de préssec i nectarina. Actualment, no s’ha pogut assolir l’eradicació d’aquesta greu malaltia. Per assolir aquest repte i amb l’objectiu de proporcionar eines als empresaris per abordar la Sharka, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a través del projecte Ribera d’Ebre Viva, ha elaborat un estudi d’anàlisi de mercat d’alternatives productives per la diversificació de cultius del sector de la fruita dolça a la comarca. De l’estudi, se’n desprèn que els cultius de la cirera, el kiwi i l’ametlla són els tres que podrien plantar-se a la zona de la Ribera d’Ebre de manera competitiva i que poden considerar-se atractius a nivell comercial.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha obert la jornada de presentació i ha explicat que l’estudi s’ha fet per poder acompanyar a les persones productores que els seus cultius han estat afectats pel virus de la Sharka i poder facilitar possibles cultius alternatius. Així, ha apuntat que “des del projecte Ribera d’Ebre VIVA hi ha voluntat per continuar donant suport a les empreses i persones productores del sector de la fruita dolça i treballar juntament amb elles”.

Els resultats de l’estudi s’han presentat davant representants d’entitats com Unió de Pagesos (UP), el Departament d’Agricultura i de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya, Federació de Cooperatives (FCAC) i Joves Agricultors (JARC), a més de persones productores de fruita dolça de la comarca, amb l’objectiu de debatre i conèixer la seva visió respecte a aquests resultats i així poder continuar acompanyant a les empreses en la diversificació de cultius. Entre les aportacions destacades, un empresari ha agraït la feina feta ja que ajuda a poder filtrar quins cultius són interessants, i és que “és tant bo saber què podem plantar, com el què no té sentit”.

En total, l’estudi (http://www.riberadebreviva.org/2019-estudi-danalisi-de-mercat-dalternatives-productives-per-la-diversificacio-de-cultius-del-sector-de-la-fruita-dolca-a-la-ribera-debre/ ) ha analitzat més de 30 cultius per descobrir quins es poden plantar a la zona de la Ribera d’Ebre, que també siguin capaços de substituir a aquella fruita de pinyol que pot veure’s afectada pel virus Sharka i, alhora, ser atractives per a distribuir-se pel territori nacional i Europa.

Per a estudiar-ho, es van treballar tres branques diferents. En un principi es va fer un anàlisi de la relació demanda-consum en el mercat nacional, l’europeu i l’internacional. Posteriorment, es van realitzar fins a 7 entrevistes a experts en el sector agrícola per conèixer si els cultius es podien cultivar a la zona, i 11 entrevistes a comercialitzadors nacionals i internacionals per saber quins cultius tenen interès a nivell comercial.

Redacció: J.Ferrando

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.