La primera oxigenació extracorpòria (ECMO) realitzada a Tortosa s’ha portat a terme amb èxit a l’Hospital Verge de la Cinta (HTVC) a principis de febrer del 2019. L’ECMO és una tècnica complexa, no exempta de complicacions, que substitueix la funció dels pulmons en els malalts que presenten una insuficiència respiratòria d’extrema gravetat.

L’operatiu, activat per a un pacient de 30 anys que no responia al tractament invasiu convencional, es va coordinar en dues fases. En la primera fase, el Servei de Medicina Intensiva del Verge de la Cinta va comunicar la necessitat de l’aplicació de l’ECMO a l’Hospital Vall d’Hebron, des d’on un grup d’especialistes es va desplaçar a Tortosa amb l’equipament necessari. Immediatament, els professionals de Medicina Intensiva dels dos hospitals, amb l’ajuda del Servei de Cirurgia de l’HTVC, van substituir l’oxigenació mitjançant el respirador artificial, insuficient per les necessitats del pacient, per l’ECMO venovenosa.

Un cop estabilitzat el pacient, s’inicia la segona fase, un trasllat complicat a causa de la necessitat de manteniment de l’oxigenació extracorpòria. El trasllat es va portar a terme amb èxit gràcies a la cooperació del centre d’Emergències Mèdiques de Catalunya i l’equip mèdic de Vall d’Hebron. Cal destacar que tot l’episodi, des de l’activació a les 14 h fins a l’arribada del pacient a l’Hospital barceloní, es va efectuar en menys de 12 hores.

L’ECMO és una tècnica complexa que dona suport respiratori als malalts que presenten una afectació pulmonar d’extrema gravetat i permet assegurar durant dies o setmanes l’oxigenació de la sang. Consisteix a introduir una cànula dins d’una vena central i una altra cànula en una via arterial o venosa central per establir un circuit d’entrada i sortida de la sang connectat a un aparell oxigenador.

Aquest cas representa un avanç important per als pacients de territoris allunyats dels grans centres hospitalaris amb alta tecnologia. És un clar exemple de com la coordinació d’actuacions entre els diferents hospitals de l’ICS, juntament amb la voluntat manifesta dels professionals que hi treballen, és una aposta decidida per l’equitat de l’atenció sanitària.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.