Pren el relleu de Ferran Bel amb tres prioritats clares: la qualitat de vida dels tortosins i tortosines, seguir treballant per fer de Tortosa una ciutat d’oportunitats per a tothom, i reforçar i projectar la capitalitat de Tortosa sobre el conjunt de les Terres de l’Ebre i Catalunya.

No ha sigut un discurs llarg. Sí ple d’agraïments i repassant l’obra de govern del Pdecat feta fins ara i els reptes que afronta Tortosa els propers anys. En el seu primer parlament com alcaldessa, Roigé ha ofert mà estesa a l’oposició: “Estic a la vostra disposició per treballar de forma conjunta per una Tortosa millor, cadascú des de la seva vessant ideològica i des de la seva visió de ciutat”.

Treball i diàleg amb tothom per avançar en polítiques integradores i d’igualtat. També per una Tortosa “inclusiva i educadora”. “Treballaré perquè la cultura impregni, encara més, tots els racons de la nostra ciutat, i perquè tothom en sigui protagonista”. Cultura i patrimoni de la mà per seguir projectant Tortosa turísticament.

De fet, un dels primers reptes que Roigé ha esbossat és l’impuls al nou espai públic davant la Catedral. “I convertir les espectaculars troballes arqueològiques en un nou atractiu turístic de la ciutat, que completaran una façana fluvial que, amb l’enderroc de les antigues cases i la il·luminació dels edificis històrics, s’ha convertit en la gran icona turística de Tortosa”.

També seran reptes a la mateixa alçada el nou complex d’aigües i piscina i els World Sports Games del 2019. “Són un gran exemple per demostrar com lliguem aquestes tres grans prioritats de ciutat”.

Un esdeveniment que exemplifica la capitalitat que vol exercir Tortosa. “Som la capital de les Terres de l’Ebre. Ho hem de dir sense complexos però sense arrogància, amb convenciment però amb generositat”, ha dit Roigé.

Gràcies al “mestre de mestres”

Si les primeres paraules de Roigé, sentides, han sigut d’agraïment a la seua família -present des dels primers seients del Saló de Plens-, les últimes les ha dedicat “al meu alcalde, referent i mestre de mestres”: Ferran Bel. “No he conegut persona més entregada a la seua ciutat. Ho ha donat tot. I el resultat és ben evident. Gràcies Ferran”.

Una base i un punt de partida “molt sòlid”, segons Roigé, “que ens permet afrontar els reptes que ens queden amb garanties, amb il·lusió i les forces renovades”.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=7dm9gqO4VYc&feature=youtu.be

 

 

Operació “partidista”

L’oposició ha seguit la línia exposada durant el ple de renúncia de Ferran Bel dijous. Han desitjat encerts a Roigé i han destacat que és el primer cop que una dona ocupa el càrrec. Veuen el relleu, però, com una maniobra partidista, mirant a les eleccions municipals del 2019.

“No denotem que hi hagi cap canvi, més enllà de la substitució d’una persona amb el mateix projecte polític al darrere i amb plena voluntat de continuïsme”, ha dit el cap de l’oposició, Jordi Jordan. El portaveu de Movem Tortosa creu que Tortosa “necessita projectar-se molt més, lluny d’una mirada partidista” i ha ofert tres pactes: per un pla estratègic de Tortosa, per impulsar la candidatura de Patrimoni de la Humanitat i per reactivar l’economia.

El portaveu del PSC, Enric Roig, veu el canvi de govern com una “anomalia” i ha acusat a ERC -soci de govern del Pdecat- d’haver-se sotmès “als postulats de la dreta nacionalista catalana”.

El portaveu de la CUP, Xavi Rodríguez, ha agraït que Tortosa tingui a partir d’ara una alcaldessa “a temps complet”. Té deures per Roigé: canvis en la gestió de la brossa, la remunicipalització de l’aigua i la priorització de polítiques per la igualtat i LGTBI.

El portaveu del PP, Xavier Dalmau, li ha recordat a Roigé que “no és el mateix obeir que manar” i ha criticat “l’estratègia política i personal” del relleu a l’alcaldia.

Els portaveus de l’oposició han coincidit en desitjar encerts a la primera alcaldessa de la ciutat i un canvi de tarannà respecte el ja exalcalde Ferran Bel.

De la seva banda, el soci de govern, ERC -de la mà del portaveu, Josep Felip Monclús- ha repassat perquè considera un “encert” haver pactat amb el Pdecat. Li ha demanat a Roigé “treball en equip i sinergies per una nova ciutat per un nou país”.

Roigé s’ha imposat en la votació d’elecció per 11 vots sobre 19 -el nou regidor del Pdecat encara no ha pres possessió i no ha anat al Ple la regidora de Movem Cinta Galiana-. Els portaveus del PSC, la CUP i el PP també han presentat candidatura, opció per la que no s’ha decantant el portaveu de Movem.

 

https://www.youtube.com/watch?v=s5MmKszic4o&feature=youtu.be

 

Moltes cares conegudes

En una sessió amb paraules pels presos polítics i el govern a l’exili, el Saló de Plens s’ha omplit de cares força conegudes. Al costat de l’exalcalde Bel, la plana major del Pdecat. Hi havia Josep Rull, els coordinadors Marta Pascal, David Bonvehi. També el secretari primer a la mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós. I els alcaldes de Deltebre, Lluís Soler; Reus, Carles Pellicer; Tivissa, Jordi Jardí; o Valls, Albert Batet. També els exconsellers Jordi Jané i Jordi Ciuraneta. I una nodrida representació de les entitats de la capital del Baix Ebre.

Nascuda a Tortosa l’any 1976 i llicenciada en Dret i Ciències Polítiques i de l’Administració, Meritxell Roigé és regidora des de 2007 i ha estat diputada al Parlament entre el 2010 i el 2017. És sòcia d’Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i diferents entitats de Tortosa. I membre del Comitè nacional del Partit Demòcrata, consellera nacional i membre de l’executiva del Partit Demòcrata a les Terres de l’Ebre.

 

Autor:

Periodista.