Aquest matí, el Saló d’Actes de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ha estat l’escenari de la presentació de la 6a missió del Scientific Angler Tagging Tour que tindrà lloc els pròxims 8, 9 i 10 de novembre a l’Ametlla de Mar. Aquesta és una de les iniciatives de ciència ciutadana més rellevants al Mediterrani. Científics de l’Institut Francès d’Investigació Marina (IFREMER) i pescadors recreatius de diferents zones d’Espanya (Catalunya, Illes Balears, Andalusia o País Basc), s’uniran en aquesta campanya per al marcatge electrònic i l’anàlisi genètica de les tonyines, una espècie clau en els ecosistemes marins.
Aquestes activitats proporcionen als científics dades fonamentals sobre els patrons migratoris i la distribució de les tonyines, crucials per a la seva conservació i gestió sostenible. En la missió de 2023 a l’Ametlla de Mar es van poder marcar 21 tonyines, reafirmant el paper de la pesca recreativa com una eina essencial per a la investigació marina. Aquest any, a la missió de Barcelona del mes d’abril passat se’n van poder marcar 3 i a Santa Pola (Alacant) al mes de juny, 10 més.
Els pescadors recreatius capturen les tonyines sota estrictes protocols de benestar animal, col·laborant amb els científics en el procés de marcatge i presa de mostres abans d’alliberar cada exemplar
Els pescadors recreatius capturen les tonyines sota estrictes protocols de benestar animal, col·laborant amb els científics en el procés de marcatge i presa de mostres abans d’alliberar cada exemplar. Aquest enfocament garanteix tant la captura responsable com el retorn segur al mar dels individus.
L’esdeveniment també compta amb un programa de conferències en format webinar, en el qual experts i professionals compartiran el seu coneixement sobre la pesca recreativa i la conservació marina. Aquesta col·laboració entre IFREMER i la comunitat de pescadors recreatius destaca com la ciència ciutadana serveix com a pont entre la investigació i la societat, convertint els pescadors en ambaixadors de la sostenibilitat i la protecció dels ecosistemes marins.
La missió de l’Ametlla de Mar arriba just un mes abans que es produeixi l’alliberament de les marques implantades en la missió de l’any passat i conèixer així, els resultats del seguiment fet a les tonyines capturades i marcades el 2023 a l’Ametlla de Mar.