L’associació Apasa ha preparat una sèrie d’activitats per abordar la sexoafectivitat, adreçades a persones amb discapacitat intel·lectual, famílies i professionals de diferents àmbits, que es duran a terme del 7 a l’11 d’octubre. S’abordaran temes com els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, la salut sexual, l’educació sexoafectiva i la prevenció i l’abordament d’agressions sexuals a persones amb discapacitat.
En el marc de les Jornades, el dimecres 9 d’octubre tindrà lloc la I Matinal sobre sexoafectivitat, adreçada a famílies i professionals de diferents àmbits, en la que expertes sobre el tema analitzaran i reflexionaran sobre qüestions complexes al voltant de les relacions afectives i sexuals de les persones amb discapacitat. També es presentaran bones pràctiques que es duen a terme a Apasa i a altres entitats com Dincat i SASSDI.
Amb les Jornades es vol sensibilitzar a professionals i famílies sobre la importància de la intervenció en l’àrea sexoafectiva de les persones amb discapacitat intel·lectual, així com oferir coneixements i estratègies metodològiques i d’actuació en casos concrets. Per fer-ho, comptarem amb la presència de Gemma Deulofeu (psicòloga i sexòloga especialista en diversitat funcional), Montse Gasparin (llevadora, sexòloga i terapeuta de parella, creadora de Batecs), Israel Belchi (responsable del Projecte de Salut, Salut Mental i Sexoafectivitat de Dincat), SASSDI (servei d’atenció a la salut sexual de les persones amb discapacitat intel•lectual, a les seves famílies i a les entitats i professionals de la província de Tarragona, de la Fundació Villablanca), la unitat d’atenció a la víctima dels Mossos d’Esquadra i professionals d’Apasa.
Des d’Apasa afirmen que “s’ha de reconèixer i valorar la importància del consens, entre diferents professionals del centre i entre aquests i les famílies, a l’hora de desenvolupar un programa educatiu en sexualitat i afectivitat amb persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. Hem d’entendre l’educació sexual i afectiva com una interacció dels aspectes físics, psíquics i socials de les persones que atenem”, expliquen.
Podreu trobar informació de les I Jornades a: www.apasa.org o escrivint a info@apasa.org