La consellera del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha reivindicat en la primera compareixença a la Comissió de Territori i Habitatge, celebrada aquest dimecres al Parlament, el full de ruta aprovat a l’agost per part del Govern per “impulsar un nou model” de gestió hídrica que desvinculi la gestió de l’aigua de la pluviometria. La consellera ha remarcat que l’objectiu és garantir que el 70% de l’aigua consumida sigui de recurs propi el 2027, 245 hectòmetres cúbics anuals. La xifra actual és del 33%.
Paneque ha reivindicat també que cal invertir en les infraestructures hídriques per deixar enrere “l’amenaça de la sequera” i ha xifrat en 2.000 milions d’euros la mobilització de finançament necessària. “És una qüestió estructural i no perdrem de vista que és del tot necessari”, ha dit.
Pel que fa a les renovables, Paneque ha apostat per fer “un pas de gegant” per aconseguir la “independència de les energies brutes”. La consellera ha remarcat que l’objectiu és que el 54% de la demanda estigui coberta per fonts renovables el 2030, una xifra que s’ha d’elevar des del 13-20% actual, segons la producció d’energia.
“Hem de fer un pas de gegant”, ha afirmat, tot apostant per accelerar la tramitació dels projectes. “El preu de no fer res és molt més elevat”, ha dit la consellera, que ha xifrat en 10.000 milions d’euros la factura per la dependència energètica. Sobre l’afectació paisatgística de les renovables, la consellera ha admès que n’hi ha d’haver, “Seria injust amagar-ho i irresponsable ignorar-ho. L’energia ha d’arribar d’alguna manera”, ha assegurat.
El Govern regularà els usos diferents dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”
Paneque ha avisat que el nou executiu català regularà els usos diferents dels habitatges que prioritzi l’accés a un pis “a un preu raonable”. Així ho ha dit en la primera compareixença a la Comissió de Territori i Habitatge, celebrada aquest dimecres al Parlament, on ha remarcat que “el preu de viure a Catalunya és excessiu a totes llums”. Per això, Paneque ha considerat l’habitatge com un dels “reptes més importants” d’aquesta legislatura.
La consellera ha posat l’accent en l’habitatge i la voluntat de “reduir les llistes d’espera” per accedir a un pis social i incrementar el parc públic fins a 50.000 immobles fins al 2030, una xifra que espera assolir a través de la promoció directe de l’Incasòl i delegades amb cessions de superfície de 75 anys, fent èmfasi en “la col·laboració entre el sector públic i privat”.
La consellera també ha dit que s’utilitzarà el mecanisme de tanteig i retracte i l’adquisició forçosa de grans tenidors com ara la Sareb i els bancs. En definitiva, Paneque ha afirmat que “s’actuarà on preval el dret de l’habitatge” i això, ha recalcat, “estableix una limitació als pisos turístics”.
En matèria d’infraestructures, la titular de Territori ha deixat clar que l’ampliació Josep Tarradellas Barcelona-el Prat és una necessitat i una demanda “anhelada” i “inajornable”.