El Departament de Drets Socials ha presentat aquest dimarts a la tarda a Amposta la campanya Acollir és fer família que té per objectiu aconseguir més famílies d’acollida. L’acte ha comptat amb la presència del director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), Josep Maria Forné i Febrer, i diversos testimonis que han explicat la seva experiència al voltant de l’acolliment.
En el transcurs de l’acte, el director de l’ICAA ha explicat que fan falta més famílies acollidores per aportar un entorn familiar a infants i joves que han viscut situacions complicades. Forné ha agraït la presència dels testimonis que han assistit a l’acte per contribuir a sensibilitzar a la ciutadania amb els seus exemples.
A l’acte també hi ha intervingut diverses persones que han compartit la seva experiència en l’acolliment com la María Jesús, que va conèixer la possibilitat d’acollir a través d’una amiga i, després de convèncer en Joaquín, es van fer família d’acollida d’urgència i diagnòstic. “Reps el doble del que dones”, han explicat.
També ha pujat a l’escenari en Ramon, que no ha pogut evitar emocionar-se en parlar de com va convertir-se en família d’acollida, juntament amb la seva parella, la Rosa, i el seu fill Arnau. “És l’autèntic heroi d’aquesta història. Sense ell, no haguéssim pogut fer-ho”, ha dit, abans d’advertir, però, que l’acolliment és un procés complex.
També han explicat la seva experiència en Ramon i la Davinia, que són educadors i no tenen fills biològics. “Coneixem la realitat dels centres. No hi ha res com el caliu d’una família”, han explicat. Ella era tutora de les dues germanes que han acollit. “Els infants del centre no aprenen les relacions de la mateixa manera. Elles han vist la seva família ampliada”, han afegit.
L’Elena va ser acollida, juntament amb la seva germana per una parella homosexual “que s’estima amb bogeria” i assegura que “si tornés a néixer, voldria que tornés a passar”
L’Elena va ser acollida, juntament amb la seva germana per una parella homosexual “que s’estima amb bogeria” i assegura que “si tornés a néixer, voldria que tornés a passar”. “T’has d’acostumar a la nova vida, però estic encantada”, ha conclòs. La seva història continua, ja que ara han començat el procés d’adopció.
Actualment a tot Catalunya hi ha 927 infants en acolliment en 780 famílies acollidores. També hi ha 148 infants en 137 famílies col·laboradores que formen part del programa de famílies de caps setmana i vacances. De manera més concreta, a la vegueria de les Terres de l’Ebre, hi ha 49 infants acollits en 45 famílies acollidores i 4 infants en 4 famílies col·laboradores de caps de setmana i vacances, segons dades del mes de setembre de 2023.
L’acolliment en família aliena és una de les formes d’ajut i protecció als infants i adolescents que es troben en una situació familiar que fa que hagin de viure fora de la seva família d’origen. És una mesura alternativa als centres d’acollida que pretén oferir als infants el millor entorn possible fins que la seva família resolgui els problemes que li impedeixen d’ocupar-se’n. Es tracta d’un gest altruista que proporciona un entorn d’estimació, tendresa, comprensió, atenció i dedicació a un infant que ho necessita durant un temps determinat.
A l’acte d’Amposta, conduït per l’escriptora Estel Solé, el seguirà l’acte de presentació de la campanya que s’estan fent arreu del país durant aquesta tardor a Manresa (12 de desembre).
Més informació a acolliment.gencat.cat.