Quatre treballs originats en centres educatius de les Terres de l’Ebre van ser guardonats aquest passat divendres en els Premis de Recerca Jove (PRJ) 2022, que en aquesta edició han distingit un total de 98 estudiants de 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà o superior per a la realització de 79 treballs d’investigació científica. Els PRJ també han reconegut la tasca d’acompanyament del professorat amb el lliurament d’11 guardons a centres d’ensenyament secundari. Els distingits ebrencs són:
- Martina Tolòs Campàs, de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta, pel treball ‘Avaluació de la presència de tetrodotoxina en mostres de marisc del Delta de l’Ebre’
- Aleix Bonjorn Girós, del IES Julio Antonio de Móra d’Ebre. pel treball ‘El meu passat’
- Alèxia Brusca Forné, de l’Institut Els Alfacs de la Ràpita pel treball ‘Les coeteres del Delta de l’Ebre. La lluita granífuga’
- Guillem Garriga Cruelles, de l’Institut Els Alfacs de la Ràpita, pel treball ‘Port i estiba. Història i treballadors del port dels Alfacs’

Durant aquest acte, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat “el jovent extraordinari” de Catalunya que “està apassionat per la recerca i que és autoexigent”. “Catalunya pot estar molt contenta dels seus joves i crec que vosaltres en sou un exemple”, ha afegit.
El cap de l’Executiu ha insistit en la necessitat de donar suport a la recerca catalana, especialment entre els més joves, afirmant que “hem d’aixecar límits per a que pugueu desplegar el vostre potencial”. Tal i com ha explicat durant la seva intervenció, “la recerca és el que ha permès a la humanitat avançar”.
El president Aragonès ha recordat que Catalunya té “un mapa d’infraestructures de recerca extraordinari i cal que seguim generant el talent que l’alimenti”. En aquest sentit, ha posat de relleu el reconeixement internacional de les universitats catalanes i l’excel·lència dels centres de recerca del país, així com equipaments com el supercomputador Marenostrum o el Sincrotró Alba.
Per la seva banda, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha afirmat que “l’objectiu d’aquests premis és despertar interès per la ciència, per la curiositat i per la investigació en tots els àmbits de la vida”. I ha afegit que “la quantitat de temes que afloren des de la vostra imaginació i interès, i amb l’estímul dels vostres professors, és una font de riquesa que comença a preparar el futur perquè els científics del futur sou aquí”.
Els Premis de Recerca Jove
Creats el 1981, els PRJ tenen com a objectiu distingir els millors treballs de recerca fets, de forma individual o en grup, durant més d’un any per estudiants de tot Catalunya que fan recerca d’excel·lència, demostrant un esperit científic. Alhora també reconeixen l’esforç en el foment de la recerca dels centres on estudien.
Els guardons són atorgats pel Govern, a través del Departament de Recerca i Universitats i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), i estan dotats amb 850 euros, en el cas dels alumnes, i amb 2.500 euros pel que fa als centres guardonats, destinats a l’adquisició de llibres i publicacions per a la biblioteca o equipament cientificodocent.
Els PRJ en xifres
En aquesta edició s’hi han presentat 198 treballs de 102 centres educatius distribuïts al llarg de 28 comarques d’arreu del país. S’han guardonat 11 centres i 79 treballs de recerca, que han estat elaborats per 98 alumnes. El 65% dels premiats han estat noies (64 noies premiades) i el 35%, nois (34 nois premiats).
En referència a la distribució territorial, la comarca amb més alumnes premiats és el Barcelonès amb un total de 12 guardons. La segueixen el Maresme amb deu guardons i el Segrià, el Vallès Oriental, el Baix Llobregat i el Gironès amb sis. La comarca amb més recerques presentades és novament el Barcelonès (34), seguida del Maresme (22), el Baix Llobregat (17), el Segrià (12) i el Gironès (11).
Per branques de coneixement, se n’han premiat 14 de Ciències Socials i 14 d’Enginyeria, Tecnologia i Arquitectura; 11 de Ciències naturals i agroalimentàries; 10 de Ciències; 9 de Biomedicina; 8 d’Arts i humanitats; 7 de Ciències Mèdiques i de la Salut; 4 de Biotecnologia mèdica; 1 de Ciència i tecnologia de dades i 1 de bioinformàtica.
A l’edició del 2021, van ser 184 treballs elaborats de forma individual o en grup per alumnes de 97 centres pertanyents a 26 de les 42 comarques catalanes. Es van distingir un total de 77 treballs realitzats per 86 estudiants (69% noies i 31% nois) i 11 centres d’ensenyament secundari.
El 2020 es van presentar un total de 195 treballs, corresponents a 104 centres de secundària de 26 comarques catalanes. En total es van premiar 87 estudiants(60% noies i 40% nois), que van elaborar 78 treballs de recerca, i 11 centres de secundària.