Aquest divendres passat, el Parador de Tortosa va acollir un centenar de professionals de l’àmbit sanitari de tot Catalunya, per a participar en el II Seminari de Cardiologia de les Terres de l’Ebre, una jornada d’actualització dels coneixements sobre el diagnòstic i el tractament de la cardiopatia isquèmica.
El Seminari ha estat organitzat pel Servei de Cardiologia de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) amb la col·laboració de la Gerència Territorial de l’ICS Terres de l’Ebre, la Fundació Doctor Ferran, la Societat Catalana de Cardiologia i l’Ajuntament de Tortosa.
Aquest setmanari d’actualització de coneixements en cardiologia se celebra de forma bianual. La primera edició, d’actualització en el diagnòstic i el tractament de la insuficiència cardíaca, va tenir lloc el 2019 i, a causa de la pandèmia, la segona s’ha celebrat enguany, està previst que el 2025 s’impulse la tercera edició.
L’obertura de la jornada va anar a càrrec de Maria Ferré, gerent de l’ICS Terres de l’Ebre; posteriorment, Marta Faiges, cardiòloga de l’HTVC i coordinadora del Seminari, i Íñigo Lechuga, cap del Servei de Cardiologia, van fer la presentació del treball que es porta a terme a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta amb relació al tractament d’aquesta cardiopatia. A la sessió inaugural també van estar acompanyats per Sònia Mirabet, vicepresidenta de la Societat Catalana de Cardiologia.
En les diferents sessions que van tenir lloc al llarg del dia hi van intervenir ponents de diferents hospitals de les quatre províncies de Catalunya per parlar sobre les causes i tractaments de la cardiopatia isquèmica.
Marta Faiges fa una valoració molt positiva d’aquest segon seminari “tant pel que fa al nombre d’assistents, com pel renom nacional i internacional dels professionals que hi van participar sense ànim de lucre”
Marta Faiges fa una valoració molt positiva d’aquest segon seminari “tant pel que fa al nombre d’assistents, com pel renom nacional i internacional dels professionals que hi van participar sense ànim de lucre. També és important situar el nom de l’Hospital Verge de la Cinta en les trobades mèdiques nacionals de rellevància, de fet, al novembre també acollirem una jornada centrada en la mort sobtada, organitzada per la Societat Catalana de Cardiologia”.
A la primera taula rodona del matí es va parlar del paper dels factors de risc cardiovascular en la cardiopatia isquèmica com els tòxics ambientals, la diabetis mellitus, l’HTA, el tabac, o la dislipèmia. A la següent taula es va abordar la temàtica de la revascularització de tres vasos, amb cateterisme i amb cirurgia cardíaca. Seguidament, es va debatre sobre els principals antiagregants: el Clopidrogel, el Ticagrelor o el Prasugrel.
La primera taula rodona de la tarda va posar el focus d’atenció en les comorbiditats, com la fibril·lació auricular, la insuficiència mitral o la insuficiència cardíaca. Seguidament, es va debatre sobre la necessitat dels dispositius després de la quàdruple teràpia, posant èmfasi en l’implant del desfibril·lador (DAI) i la mort sobtada, així com en la teràpia de resincronització.
La doctora Albina Aldomà, del Servei de Cardiologia i Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, va guanyar el concurs de casos clínics amb el títol “Vessament pericàrdic sever i hipotensió: No sempre és indicatiu de taponament cardíac”.
La presentació del cas clínic va donar pas a la ponència final sobre la genètica com a predictor de la cardiopatia isquèmica. Per finalitzar, Ingrid Roca, gerent de la Regió Sanitària Terres Ebre, va pronunciar les paraules de cloenda. L’acte va cloure amb l’actuació musical i altruista del Cor d’adults LaBinota.