E programa Ocell de Foc ha inciat aquest divendres iniciat la campanya ‘No és culpa meva’, l’objectiu de la qual és lluitar contra l’estigma de la salut mental entre les persones joves. Aquesta consisteix en material audiovisual d’activistes de salut mental que comparteixen les seves històries i animen a la gent jove a demanar ajuda si viuen un moment de malestar emocional. La campanya es difondrà per les xarxes socials d’Ocell de Foc, les entitats sentinella que col·laboren i per diferents punts joves, centres educatius i punts d’informació de les Terres de l’Ebre en forma de cartelleria o flyers.
La campanya invita les persones a entrar a la pàgina web https://www.noesculpameva.cat en la qual trobaran informació sobre la salut mental i estigma, històries reals de joves i vídeos debats i xarrades que es van realitzar amb la col·laboració d’influencers com Luc Loren, Yaiza Sanz i Melo Moreno, entre altres activistes de la salut mental. També convida a compartir les seves històries, ja que per trencar amb l’estigma el primer és parlar-ne i trencar el silenci.
Per altra banda, també trobaran el Linktree d’Ocell de Foc TTEE: https://linktr.ee/ocelldefocterresebre (un QR als cartells o a la bio d’Instagram). En aquest espai tindran accés a tots els serveis d’Ocell de foc TTEE d’una forma ràpida i accessible.
Dins la pàgina web de la campanya, també trobaran un apartat que es diu Ajuda i recursos, on la persona accedirà a diversos tips i telèfons on acudir per demanar suport en cas de necessitar acompanyament psicològic. A més, trobarà els diversos nuclis d’Ocell de Foc que participen de la campanya i un enllaç al seu contingut.
Formació trenca amb el tabú
Dins de la campanya, també s’organitza una formació d’activistes que s’anomena ‘Trenca amb el tabú’. Els activistes contra l’estigma són persones que tenen o han tingut un problema de salut mental i tenen la voluntat de compartir les seves experiències per tal de normalitzar la realitat de conviure amb un trastorn. L’objectiu principal de la seva tasca és lluitar contra la discriminació i trencar els estereotips que envolten la salut mental.
La formació es realitzarà els dies 13, 14, 19 i 20 de novembre de 16h a 19h a l’Espai Jove de Tortosa. Les tres primeres sessions seran dirigides per Marc Darriba i Ismael Clavero, activistes d’Obertament, i impartiran la formació HOP (Honest, open, proud). Aquesta invita a reflexionar sobre l’impacte social i identitari que pot generar el reconeixement de tenir o haver tingut un trastorn de salut mental. L’última sessió serà impartida pels tècnics d’Ocell de Foc, on farem un recull d’allò que s’ha après, parlarem sobre l’estat actual de la salut mental a les TTEE i mirarem cap al futur, buscant noves propostes.
Durant aquest període també organitzarem activitats per a les persones joves i tota la població per continuar lluitant contra l’estigma i promoure una bona salut mental. Entre les més destacades són el 7 d’octubre a Tortosa a la participació de la Fira d’Entitats de Tortosa, on col·laborem amb Fronteres Invisibles els quals faran un joc de carrer per sensibilitzar contra el racisme; també el 7 d’octubre una cursa d’obstacles a La Sénia amb col·laboració Forest Gym, la qual els beneficis aniran per a l’associació ATEATE i una Jornada de salut mental dirigida a joves de 16-18 anys a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa amb la ponència de la Psicowoman, en col·laboració d’instituts de les Terres de l’Ebre.
Programa Ocell de Foc Terres de l’Ebre
Per contextualitzar la campanya us expliquem en què consisteix el servei. Ocell de Foc és un programa d’atenció a joves d’entre 16 i 30 anys, especialment per a aquells que conviuen amb una problemàtica de salut mental, que pretén acompanyar-los cap a l’autonomia personal i la construcció d’una vida independent. Està impulsat per la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. A les Terres de l’Ebre la posat en marxa Atzavara-Arrels, Cooperativa Terram, Grup d’Esplai Blanquerna i Fundació Gentis, aquesta última com entitat guia.
Des del programa oferim serveis de lluita contra l’estigma i l’abandonament educatiu, acompanyament a la creació de projectes juvenils i acompanyament i orientació individual a les persones joves amb malestar emocional. Qualsevol persona jove ens pot contactar per a conèixer-nos i rebre sessions individuals, en el qual el primer objectiu és oferir un espai d’escolta i acompanyament del seu malestar.
Nosaltres som el nucli Terres de l’Ebre i oferim el servei a les quatre comarques de la zona (Baix Ebre, Montsià, i Ribera d’Ebre i Terra Alta). Podeu trobar-nos de forma presencial als punts de trobada demanant una sessió individual pel formulari de Google (https://forms.gle/5Lx2FnYYTuL3zoD49), per missatge directe a Instagram (https://www.instagram.com/ocelldefocterresebre/) o per correu electrònic (ocelldefoc.ttee@gmail.com).
Els punts de trobada són:
- Baix Ebre: Espai Jove Lo Carrilet
- Montsià: Oficines Fundació Gentis
- Ribera d’Ebre: Consell Comarcal Ribera d’Ebre
- Terra Alta: Consell Comarcal Terra Alta
Per últim, agraïm la difusió de la campanya per arribar al màxim de jovent de les Terres de l’Ebre que pugui beneficiar-se del servei. Els serveis de salut estan col·lapsats i cada cop acudeixen més joves amb problemes de depressió i ansietat. El suïcidi és la primera causa de mort no natural de les persones joves d’entre 15 i 29 anys. Aquestes dades ens indiquen que no és un malestar individual, sinó col·lectiu. És important la feina preventiva i de lluita contra l’estigma, per assegurar-nos que tothom demana ajuda tan prompte com es pugui.