L’Ebre no està lluny del desenvolupament econòmic de les àrees metropolitanes i aquest no és el problema per créixer. I cal treure’s del cap que fa falta el port comercial dels Alfacs. El que sí que tenen les Terres de l’Ebre és un tresor en el projecte del polígon Catalunya Sud, i allò que cal fer ara és apostar per construir una estació intermodal a l’Aldea. I recuperar el talent. I apostar per l’autogovernança del territori. I aprofitar de forma intel·ligent els diners del Fons Nuclear, entre altres avantatges estratègics.
Aquesta és la recepta -que podria semblar màgica, però va ser descrita amb tot el realisme i dades-, que va concloure ahir divendres 8 de setembre, la conferència institucional amb motiu de la Diada nacional organitzada per la Delegació del Govern a la plaça dels Dolors de Tortosa. I qui la pronunciava era l’enginyer industrial Lluís Salvadó, també ex-secretari d’Hisenda del Govern, ex-delegat del Govern -en els anys dels dos tripartits-, i avui en dia al davant de la institució econòmica probablement més poderosa de Catalunya, el Port de Barcelona.
Lluís Salvadó va donar una conferència titulada ‘Connectats al món, connectats a un futur d’oportunitats’ (text íntegre a la secció d’opinió), amb tota la complicitat “ebrenca” de voler contribuir al creixement de territori. Va aportar moltes dades rellevants -per gens habituals en el discurs polític local-, i també estratègiques, de com es mou avui en dia l’economia d’alt nivell. Un insòlit parlament d’elevat contingut estratègic i polític.
Allò que va fallar, però, va ser l’audiència presencial que l’escoltava. Tant a ell com al delegat del Govern, Albert Salvadó, que com amfitrió de la Diada va fer una solemne crida al consens polític al territori, tot assegurant, entre d’altres, que el projecte de nou hospital s’està jugant el futur ara mateix als despatxos, i tant es pot aconseguir, com també “es pot malbaratar”. Entre el centenar de persones assistents, destacava la nul·la presència de representants de Junts per Catalunya (i tampoc de Junts per Tortosa o Enalirem Deltebre), la pràctica manca de presència també de representants de Movem (l’alcalde Jordi Jordan s’havia escusat, i només estava el regidor i conseller comarcal Francesc Vallespí), i tampoc de la CUP, del Partit Popular o de formacions independents. Ni de partit ni alcaldes.
Màxima ambició
El president del Port de Barcelona va fer una conferència circular en el sentit de què, tot citant que el Llibre dels Costums de Tortosa, com a precursor del Consolat del Mar -del qual ara se celebra el 750è aniversari-, va acabar visualitzant les extraordinàries expectatives que ara mateix tenen les Terres de l’Ebre gràcies a les 675 hectàrees de nou sou industrial que s’estan urbanitzant. Si fa vuit segles Tortosa volia ser capital mundial del comerç marítim -il·lusió frustrada després perquè el ferrocarril va avortar aquesta expectativa-, la possibilitat de que ara el tren arribe al polígon, pot connectar la nova gran àrea indusrial de Catalunya entre l’Aldea i Tortosa, amb tot el món, perquè la geoestratègia mundial està ara mateix canviant.
Lluís Salvadó va venir a dir que, a més a més de Kronospan, la disponibilitat de molt sòl industrial, en un moment en el qual en l’àmbit mundial s’està produint la reversió de la deslocalització de grans inversions que durant els últims anys marxaven al sud-est asiàtic, representa una gran oportunitat per les Terres de l’Ebre. Però va ser taxatiu en allò que cal fer ara: “Cal anar apressa!”, perquè el nou polígon connectat a la “la Xarxa Transeuropea de transport”, unint tren i transport marítim, és el camí a seguir. Però hi ha un però: “el necessitem per a demà”, ja que, segons va advertir, “d’aquí a 4 anys poder les coses hauran canviat” i ja serà massa tard.
Lluís Salvadó també tenia previst parlar de la importància de crear el Consell Intercomarcal de les Terres de l’Ebre (el CITE), com incloïa la seua conferència íntegra. Però davant l’audiència que tenia aquesta part la va obviar per escurçar el temps. Cal constatar que si estaven els màxims dirigents del PSC, i un bon percentatge de càrrecs d’ERC -però no tots-, les Cambres de Comerç de Tortosa i Reus, la cúpula policial, tots els sindicats a excepció de CCOO, i només mitja dotzena de mitjans de comunicació, a més a més del govern ebrenc, com li corresponia.
Probables motius? A a aquella mateixa hora es feia el pregó de les festes majors de Bítem, i hi havia un acte a Jesús (i potser a més llocs). Tot plegat, actes que la política municipal actual prioritza tot buscant “la proximitat” amb els ciutadans i votants. Però tampoc hi havia cap exdelegat ni cap diputat al Parlament. I es feia estrany en comparació a altres diades, especialment quan ERC no era en solitari al davant del Govern, o quan qui convocava era Junts o l’antiga Convergència. No obstant això, el conferenciant de la Diada va acabar fent una crida “a atreure el talent”, i va pronunciar aquesta frase: “Optimisme, visió de futur, mirada llarga, i a aprofitar les oportunitats que passen”.