La Comissió de Territori del Parlament ha aprovat aquest matí la proposta de resolució de la CUP que contempla dos aspectes clau pel que fa a la mobilitat a les Terres de l’Ebre i que estan entrellaçats. El primer és la convocatòria urgent de l’actual Taula de Mobilitat per iniciar els tràmits per a la seva substitució per una Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM), i el segon el de garantir que la població de menys de 30 anys també pugui beneficiar-se de la T-Jove al territori. El primer punt ha estat aprovat amb els vots en contra de Junts i Vox, i el segon ha estat aprovat per unanimitat. Cal recordar que l’abril d’enguany, el conseller de Territori, Juli Fernández, anunciava que fruit de l’acord dels Pressupostos de 2023 amb els Comuns, la targeta T-Jove passaria a ampliar-se dels 25 als 30 anys amb el preu bonificat de 40 euros i que a partir del 15 d’abril “s’aplicaria a tota Catalunya”. Aquesta mesura, però, no s’ha dut a terme a les Terres de l’Ebre perquè és un dels pocs territoris que no disposa d’una ATM.
La diputada cupaire, Montserrat Vinyets, ha lamentat precisament durant la seva intervenció en comissió la discriminació que suposa no només per a les Terres de l’Ebre, sinó també per l’Alt Pirineu i diverses comarques de Girona, no poder accedir al preu bonificat de la T-Jove perquè no disposen d’una ATM constituïda. I ho ha fet detallant el drama que suposa el transport públic a l’Ebre, amb la desconnexió entre els serveis ferroviaris i d’autobús, els retards i avaries pràcticament diaris en els trens de rodalies i la precarietat de les freqüències. La diputada també ha recordat que fa anys que la Plataforma Trens Dignes està exigint als governs de la Generalitat de Junts i ERC que es creï l’ATM de les Terres de l’Ebre i s’acabi amb la Taula de Mobilitat, “un invent de baix cost i totalment inoperant”.
El diputat de Junts, Jordi Fàbrega, ha reconegut que, des del seu grup, “creiem que no cal la constitució de l’ATM” per poder assegurar els beneficis de la T-Jove. “Només cal voluntat política. I amb la Taula de Mobilitat, si es vol, es pot fer”. El juntaire ha argument el seu posicionament afirmant que la implantació de l’ATM “s’hauria de parlar prèviament amb els ajuntaments, de cara a veure si estan d’acord d’assumir els costos que implicaria”. En cas contrari “seria vist com una nova despesa originada en els despatxos de Barcelona”. En aquesta línia la seva esmena al primer punt de la proposició de la CUP no ha estat acceptada pels anticapitalistes, que han acabat considerant que “Junts dona l’esquena al territori” amb una esmena “descafeïnada”.
Per la seva banda, el diputat republicà Eugeni Villalbí ha mostrat el seu desacord amb la intervenció de Fàbrega perquè, “si es convoca la Taula de Mobilitat, qualsevol acord ja comptarà amb el suport del territori” i ha obert la porta a buscar solucions provisionals més enllà d’aquest debat de fons posant en marxa la integració tarifaria (una esmena republicana que en aquest cas sí que ha acceptat la CUP), així com ha defensat també la necessitat d’e posar damunt la taula “l’increment de l’oferta de transport públic intern al territori”.
El diputat d’En Comú Podem, David Cid, ha aprofitat el seu torn per etzibar que “la Taula de la Mobilitat ha estat un nyap” incapaç d’aconseguir la integració tarifària com a la resta del país i ha assegurat que la constitució de l’ATM és un clam “no només de les plataformes ciutadanes sinó també de determinats ajuntaments. I estic segur que el nou alcalde de Tortosa (Jordi Jordan, fins avui diputat al Parlament per En Comú-Podem) portarà aquesta reivindicació a la Taula de Mobilitat”.