Pint of Science 2023, el festival de divulgació científica que proposa una trobada entre els investigadors i el públic als bars, arriba els dies 22 i 23 de maig a Tortosa i Amposta. Espanya se situa com el segon país amb més participació del món celebrant-se a 58 ciutats estatals. Aquesta 8a edició compta amb els bars Botànic de Tortosa i el Llar d’Amposta que acolliran 16 xerrades repartides en 2 dies, amb la participació de 16 ponents científics. És un esdeveniment totalment gratuït, el programa complet, amb adreces de bars, temàtiques i horaris, ja es pot consultar a la web https://pintofscience.es/.
Científics espanyols omplen bars i ciutats de ciència
L’edició 2023 del Festival de Divulgació Científica Pint of Science serà la 8a que aculli Espanya. Aquest esdeveniment convertirà els bars de les ciutats durant aquests dies en laboratoris improvisats que mostraran als clients habituals i a tots els interessats els avenços més recents de la ciència a l’Estat. El tret de sortida serà el dilluns 22 de maig, celebrant-se de manera simultània més de 500 xerrades dividides en 300 esdeveniments d’entrada totalment gratuïta.
“Veure créixer aquesta iniciativa, viure l’experiència als bars, la transformació del públic, i comptar amb grans ponents, fan gran Pint of Science i tots els que en formen part” afirma Ana Peña, responsable de comunicació de l’edició; “pensem que el principal interessat és el públic general, però els científics són els primers a qui els il·lusiona la iniciativa i mostren interès per explicar la seva feina, sent protagonistes de portar la ciència a la societat”. En un llenguatge comprensible i proper, els investigadors més capdavanters del panorama nacional parlaran sobre projectes de les àrees més variades, de Neurociència a Astrofísica, de Medicina a Història, de Supercomputació a Matemàtiques, d’Economia a Zoologia.
El festival a Tortosa, que serà acollit al bar Botànic, tractarà temes d’actualitat com el canvi climàtic, les malalties coronàries, avenços tecnològics gràcies a l’ús de la meteorologia ionosfèrica o l’impacte psicològic de les videotrucades en pacients amb COVID-19. En aquesta edició participaran ponents de centres de recerca, universitats i entitats de la comunitat científica com ara l’Observatori de l’Ebre, la URV, l’IRTA, l’Hospital Santa Creu de Jesús, la UB, l’ICS i l’IDIAP Jordi Gol. Entre els ponents protagonistes hi figuren Omar Cenobio que parlarà de la sequera al Mediterrani; Josep Lluís Clua amb la seva xarrada sobre fibril·lació auricular, i Judith Camps que ens explicarà la importància del coral·ligen, entre moltes altres sorpreses.
El programa complet ja es pot consultar a la web https://pintofscience.es/events/tortosa.
A Amposta, el festival es durà a terme al bar Llar i es tractaran tant temes de salut, com l’ictus i les resistències als antibiòtics, com temes de la natura, amb xerrades sobre ratpenats, el sexe de les orades i les toxines marines, entre d’altres. Hi participaran ponents de l’IRTA, l’ICS, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, la URV i l’IDIAP Jordi Gol. Entre alguns dels ponents hi podrem trobar a Noèlia Carrasco que ens parlarà sobre els rellotges biològics, la Míriam Segura que tractarà temes com la inclusió social a través d’un esport com és el rugbi, o la Mireia Salvador que ens explicarà l’impacte que té en una família rebre el diagnòstic de cardiopatia congènita del fill o filla que estan esperant.
El programa complet ja es pot consultar a la web https://pintofscience.es/events/amposta.
Pint of Science al món
Són 26 els països que enguany componen el gran equip encarregat d'omplir bars i locals amb la investigació científica més actual del planeta Terra. Els companys australians seran els primers a obrir la persiana dels bars i a brindar pel coneixement i la seva correcta divulgació. Amb ells i amb la resta de països amfitrions, començarà una marató de 3 dies de ciència i bars.
Un any més, Pint of Science és una realitat
Pint of Science va néixer el maig del 2013 al Regne Unit, quan dos investigadors: Michael Mostkin i Praveen Paul van organitzar un esdeveniment als seus laboratoris per tal de mostrar la investigació que realitzaven persones afectades per diferents malalties mentals. Ells mateixos van comprovar la gran repercussió que va tenir en aquests pacients, i així van pensar, si la gent va a la ciència… per què no portar la ciència al lloc on és la gent? És a dir, als bars. Poc s’imaginaven que uns anys després, aquest ben anomenat festival, faria la volta al món.
A més, PoS 2023 no seria possible sense la col·laboració d’organitzacions que patrocinen el festival i faciliten que sigui gratuït com FMC Agricultural Solutions i Vadillo Asesores a nivell nacional o la Fundació Doctor Ferran, Arròs Montsià, Soldebre, la Càtedra d’Innovació i Simulació en Salut de les Terres de l’Ebre de la URV, Tendals Also, Ubaldo rètols i els Ajuntaments de Tortosa i Amposta al territori.