La primera de les dues jornades de la vaga convocada per la Intersindical-CSC avui i dimecres per al conjunt dels professionals del sistema de salut de Catalunya ha tingut un seguiment de l’1,1% dels facultatius i de l’1,4% de la resta de personal durant el torn de matí, segons el 45% de les entitats proveïdores que han reportat les dades i ha informat Salut en un comunicat. Pel que fa al torn de nit, el seguiment ha sigut pràcticament nul, amb un 0% de facultatius i un 0,3% de la resta de sanitaris. En aquest cas, són dades reportades per un 25% de les entitats proveïdores, incloent l’ICS. El percentatge més elevat entre els facultatius s’ha registrat a Girona, amb un 4%. Pel que fa a la resta de personal, hi ha hagut un 2,7% de seguiment a la regió metropolitana sud.
Uns 500 sanitaris s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume
Uns 500 sanitaris s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume aquest matí mentre se celebrava el Consell Executiu del Govern per reclamar millores en el sistema de salut, com mesures davant la pressió assistencial o millors condicionals laborals. Infermeres, llevadores, auxiliars d’infermeria (TCAI) i altres col·lectius s’han manifestat davant el Palau de al Generalitat per recalcar que són “imprescindibles”. “O comencem a sacsejar la situació o no ens en sortirem”, ha advertit Nèstor Sastre, de la Intersindical, en una atenció als periodistes. Aquesta és la primera mobilització d’una setmana amb diverses convocatòries de vaga, de sanitaris, docents i també taxistes, entre dimarts i dijous.
L’aturada convocada per la Intersindical s’adreça a tots els treballadors de l’àmbit sanitari i sociosanitari i s’hi han adherit el sindicat Infermeres de Catalunya i altres col·lectius.
Nèstor Sastre, coordinador de sanitat de la Intersindical, ha explicat que la manifestació, que arriba un dia abans de la primera jornada de vaga prevista per Metges de Catalunya, l’han convocat precisament per diferenciar-se d’aquest altre sindicat. Així, ha defensat que “a la sanitat no només hi ha una categoria professional, sinó que n’hi ha moltes”. Tot i això, ha remarcat que no tenen “cap contraposició” amb les mobilitzacions previstes per Metges de Catalunya, que es troba negociant amb el departament de Salut, dimecres i dijous d’aquesta setmana i els dies 1, 2 i 3 de febrer. “És una vaga absolutament legítima i que defensa uns drets igual de raobables”, ha considerat.
Demanen “sacsejar” la situació actual
Pel que fa a les reivindicacions, ha enumerat algunes com la reducció de les ràtios o millores en les condicions laborals dels professionals. A banda, també ha remarcat el dèficit de pressupost, l’envelliment que pateix la societat catalana i la repercussió que aquest fet té en la sanitat perquè implica un augment dels costos fixes. “En som conscients i és un problema estructural que va més enllà de Catalunya, també afecta l’Estat”, ha assegurat el coordinador del sindicat que ha demanat mesures per revertir la situació.
Així mateix, ha insistit en què aquests demandes són “col·lectives” i no pertanyen només a una determinada categoria professional. “La sanitat o la salvem tots o no la salvarà ningú”, ha advertit. Per això, ha demanat la col·laboració de la resta de sindicats: “O comencem a sacsejar la situació o no ens en sortirem”, ha valorat Sastre que ha alertat que la situació “cada cop va a pitjor”. Per tot plegat ha dit que aquest deteriorament s’ha d’aturar: “No ens ho podem permetre ni com a sanitaris ni com a societat”, ha etzibat.
Sastre també s’ha referit a les relacions amb Salut i ha dit que encara no han mantingut contactes amb conselleria. Tot i això, ha apuntat que preveuen iniciar-los en breu i poder començar a calenderitzar alguns elements. “No té sentit anar deteriorant la situació i cal prendre mesures urgents ja”, ha remarcat.
Tot i que s’ha mostrat comprensiu i ha dit que entenen que “la situació és complexa de gestionar”, ha manifestat que hi ha aspectes que ja es podrien tirar endavant. Per exemple, ha recordat que hi ha punts de l’Estat on les hores de feina laborals s’han reduït a 35. “És un element que té un cost però que la gent ho veuria com un pas de millora important, ja corre presa, estem en temps de descompte i anar allargant la situació i anar deteriorant el sistema no ajuda a ningú”, ha sentenciat.