L’Assemblea General Extraordinària del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), reunida aquest dimarts a les instal·lacions centrals a Tarragona, ha aprovat sol·licitar una subvenció al govern espanyol que encaixa dins de la línia d’ajuts contemplats en el Projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) de la digitalització del cicle urbà de l’aigua. La convocatòria va sortir al setembre i el 10 de febrer és el darrer dia per presentar-s’hi. El cost total de les iniciatives en aquest àmbit impulsades des del consorci pugen a 22.145.664,90 euros, i amb l’actual convocatòria d’ajuts es pot aspirar a obtenir un ajut màxim de 10 milions d’euros.
Una part important del total, aproximadament el 60%, són actuacions no acabades, però ja finançades en anys anteriors i en el pressupost actual. Entre els projectes principals, a nivell pressupostari, destaquen els bessons digitals de la canonada principal, de la planta potabilitzadora i de la xarxa de distribució, que permetran fer una gestió preventiva i optimitzada del servei. Aquests blocs d’actuacions tenen un pressupost total de 13,5M€. D’altra banda, també cal destacar el projecte d’optimització energètica, que inclou la instal·lació de dos parcs solars en autoconsum i la millora dels sistemes de bombament de l’ETAP, amb un cost total de 6,6M€.
Les principals necessitats que el CAT té actualment, per a poder afrontar el futur amb seguretat, eficiència i transparència són les següents:
- Millorar la gestió de les dades tant per al seu ús intern com extern. Això coincideix amb la necessitat de transparència cap a les institucions, els consorciats i la societat, a través de la creació d’un portal de dades obertes.
- Millorar l’eficiència energètica i aconseguir una reducció de la compra d’energia en uns mercats energètics amb uns preus de l’energia molt volàtils a través de la instal·lació de parcs de plaques fotovoltaiques que permetran un autoconsum del 10%.
- Gestió eficient dels recursos naturals, incloent-hi la garantia que tota l’aigua captada és utilitzada eficientment, minimitzant les pèrdues i utilitzant els mínims reactius necessaris per a garantir la qualitat de l’aigua.
- Resiliència davant el canvi climàtic amb instal·lacions preparades per a garantir la màxima qualitat de l’aigua segons la nova directiva de l’aigua de consum.
- Garantia de subministrament amb infraestructures segures i que no puguin patir danys estructurals imprevistos amb l’elaboració d’un pla de gestió d’actius eficient a llarg termini. Aquest objectiu es vol complir a través del projecte d’instal·lació de fibra òptica a la canonada principal al llarg de 85km.
- Infraestructures connectades que permetin aprofitar les tecnologies disponibles i alhora garantint els màxims estàndards de ciberseguretat.
El president del CAT, Joan Alginet, ha explicat que “és un projecte estratègic per l’organització i ens permetrà avançar cap a una indústria 4.0 on les decisions es basin en les dades. El projecte que s’ha presentat en l’Assemblea aborda totes les necessitats a partir de la digitalització i l’ús d’eines avançades, com són els bessons digitals i la intel·ligència artificial, entre d’altres”. A més, ha assegurat que aquest projecte marcarà una “evolució històrica” pel que fa a la digitalització i espera que marqui un “abans i un després” en la institució.