Ascó es troba a prop de la seva festa major i s’estan ultimant els preparatius per viure de nou entre el 17 i el 21 d’agost unes diades festives, tradicionals, que recupera la normalitat després de   la incidència de la pandèma. Com sempre, la Festa Major d’Ascó presenta una programació diversa pensada  per tots els públics i amb actes lúdics, socials, esportius i culturals, que la  converteixen en una cita obligada del calendari, des del vol de campanes  anunciador de la festa fins a l’esclat dels focs artificials que clouran 

Per aquesta ocasió, Antonio Montaña i Josefina Rocamora, forners recentment  jubilats seran els encarregats de pronunciar el pregó que donarà inici a la festa  major. Durant més d’un segle la seva família ha regentat el forn familiar i és un  homenatge a aquells negocis que han perviscut en el temps. 

Aquest 2022 el pubillatge assoleix el seu 60è aniversari. Va ser el 1963 quan per  festa major es van proclamar les pubilles representants del poble, i d’aleshores  ençà, cada any han esdevingut les protagonistes de la festa. 

Una de les novetats d’enguany és un Carnaval d’Estiu que recorrerà els carrers i  places d’Ascó el dijous 18 d’agost acompanyats d’una xaranga i d’un grup  d’animació de carrer. D’altra banda, també és nou l’escenari de l’acte d’inici de  la festa major, que tindrà lloc a la plaça de l’Església, aprofitant l’entorn  patrimonial. A més, per la nit del dijous s’ha programat una sessió de màgia,  Maestros de la magia, amb quatre dels millors il·lusionistes del moment; i el  diumenge al migdia QVoce, una fusió de tres estils musicals (líric, melòdic i pop). 

Música per a tothom podria ser una de les divises de la festa d’Ascó: ball de  vermut, música revival dels 70, 80 i 90 amb Yo suspendí EGB sense oblidar els  concerts i les sessions de ball de la Selvatana, Swing Latino, Welcome Band i  Himalaya. Sense oblidar les actuacions de grups de versions, dj’s i una nit de  festival Ascó Batega amb Macaco i Ítaca Band (divendres) i la Va parir tour, la  festa oficial de Ràdio Flaixbac (dissabte). 

Les activitats familiars inclouen activitats que van des d’espectacles de carrer,  una xaranga infantil i l’actuació del grup Xiula, amb un repertori de cançons molt  conegudes per infants i grans, amb l’espectacle Big Chicken

La cultura pren protagonisme amb la proclamació del pubillatge, l’actuació dels  Gegants d’Ascó, una diada castellera amb els Minyons de l’Arboç i els Castellers  de Tortosa, i finalment una ballada de sardanes. A això cal afegir una obra de  teatre, Cartes d’amor, protagonitzada per la Lloll Bertran i l’Àlex Casanovas; i  l’exposició “Domingo Margalef, la memòria del segle XX d’Ascó, per  commemorar el centenari del naixement de l’artista local, que es va escaure el  2020, l’any de la pandèmia. Per aquest motiu, s’ha preparat una retrospectiva de  l’obra de Margalef que reflecteix la vida d’Ascó del segle passat. A més, va destacar per la seva faceta pessebrista i com a dibuixant de còmic. 

Curses pedestres, pàdel, natació, futbol, la festa del riu i tir al plat són els  esdeveniments esportius de la festa major, organitzats amb l’ajuda dels diferents  clubs de la població i que en el cas del futbol i les curses ja són un clàssic, ja que  cal retrocedir més de 80 anys per veure’ls programats per primer cop a la festa  major, mentre que el tir al plat es remunta als anys cinquanta del segle passat. 

Tradició i innovació novament han donat com a resultat una festa major diversa  que fa gairebé un any en què la comissió de festes i el departament de Cultura hi  porta treballant.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.