El prestigiós expert Ramon Batalla posa en dubte que els sediments del riu podrien solucionar la subsidència del delta de l’Ebre. Segons el catedràtic de la Universitat de Lleida, la problemàtica encara seria més greu: assegura que el riu està desconnectat del delta: “El Delta que han format els sediments, actualment està desconnectat del riu”. Ho ha dit durant la Comissió d’Estudi per la Protecció del delta de l’Ebre al Parlament de Catalunya. Batalla ha estat durant més de 20 anys estudiant els sediments del riu Ebre.
Al Pantà de Riba-roja d’Ebre, per exemple, només hi hauria sediments disponibles per a dos anys i la major part d’ells, acabarien al mar. Batalla assegura que no és que la major part dels fangs es trobi retinguda als embassaments, sinó que el riu ha deixat d’arrossegar matèria per altres qüestions com la despoblació de les muntanyes. En estos moments, pel riu només baixa un 1% dels sediments que baixaven ara fa un segle: “La reducció és dràstica. I això fa que el riu i el Delta s’hagin hagut d’adaptar”. A més, el catedràtic creu que no s’hauria de posar el focus en els embassaments: “Els embassaments no són el problema”.
Si finalment es poguessin fer baixar sediments des del pantà de Riba-roja d’Ebre, l’eina que els portaria fins la plana deltaica per poder frenar la subsidència serien els canals de la dreta i de l’esquerra de l’Ebre. Tots dos només rebrien un 15% del total dels fangs alliberats. Per això, Batalla calcula que serien necessaris 10 milions de tones anuals perquè arribessin a Xerta, on naixen tots dos canals. A més, ha destacat que primer caldria analitzar-los per saber si estan contaminats. Tot i això, el catedràtic de la Universitat de Lleida ha fet una crida a no deixar de fer estudis i continuar explorant possibles solucions.