L’Ajuntament d’Amposta ha incrementat fins a 200.000 euros a la partida de pressupostos municipals que podrà decidir el veïnat en un procés participatiu. La convocatòria bianual dels pressupostos participatius 2022-2023 preveu que la ciutadania aporti propostes –amb un pressupost màxim de 50.000 euros cadascuna- de les quals quatre s’executaran durant l’exercici vinent. Hi podran participar els veïns residents a la ciutat majors de setze anys, que podran presentar propostes amb un formulari de paper, online o de forma col·lectiva en assemblees de barri, novament presencials després de la pandèmia, que tindran lloc entre juny i juliol. Un cop validades el procés de votació, online i presencial, serà de l’11 de novembre a l’11 de desembre.

La convocatòria bianual dels pressupostos participatius disposa, en aquesta nova edició, de 50.000 euros addicionals respecte les anteriors. A més, s’escolliran un mínim de quatre propostes guanyadores amb un pressupost màxim de 50.000 euros cadascuna. Per poder seleccionades, però, hauran de ser viables tècnica i econòmicament; ser de competència municipal i d’interès general; ser respectuoses amb els drets humans i inclusives; i ser sostenibles en el temps perquè l’Ajuntament les pugui mantenir.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha subratllat la importància de processos participatius que posen sobre la taula projectes reclamats com a necessaris per la ciutadania. En aquest sentit, ha citat el projecte de recuperació de la façana fluvial guanyador en una anterior edició. “Ens va fer veure a nosaltres, com a govern, la importància d’aquest projecte latent per a la ciutadania”, ha apuntat.

“Ens donen molta informació de la visió de ciutat que té la ciutadania”, ha afegit. També ha posat en valor l’últim projecte guanyador, la millora de l’antic traçat ferroviari de la Vall de Safan, que finalment forma part de la iniciativa territorial per recuperar aquesta via entre Tortosa i la Ràpita.

Elevada participació

En la passada edició, segons han apuntat la regidora de Participació Ciutadana, Carla Bonfill, la convocatòria va aportar un centenar de propostes, unes 80 de les quals es van donar com a vàlides, i l participació en la votació va situar-se entre l’11 i el 12%. “És un percentatge molt alt si ho comparem amb la resta de Catalunya, on es fan, la mitjana està entre el 2, 3 o 4, i algun petit arriba al 6 o el 7%. L’objectiu és com a mínim quedar-nos igual”, ha apuntat la regidora.

Més enllà d’això, Bonfill, creu que la gran prioritat és la recuperació de la presencialitat. “Tornar a fer les trobades i assemblees. Torna a seure a la taula, veure les necessitats dels veïns, les nostres i contrarestar. Sovint estem molt acostumats a veure les nostres necessitats i seure amb els veïns que habiten el mateix barri, amb edats diferents, necessitats diferents, ens ajuda a formar el senti crític i la intel·ligència col·lectiva. No només pensar en nosaltres sinó en les necessitats que té la ciutat”, ha tancat.

Autor: