El president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), Xavier Faura, va explicar ahir al Consell d’Alcaldes del Baix Ebre la proposta de modificació dels estatuts d’aquest consorci per convertir-lo en un ens amb majors competències, més enllà de les polítiques ambientals. “Plantegem que el COPATE passe de ser un ens de serveis als consells comarcals i els municipis a ser un organisme de servei a les Terres de l’Ebre”, ha explicat Faura, que també presideix el Consell Comarcal del Baix Ebre.
Per tal d’efectuar aquesta modificació estatutària s’ha encarregat un informe a la càtedra d’Estudis Jurídics Locals de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que ja ha emès un dictamen amb un seguit de propostes per esmenar els dèficits estructurals del COPATE i actualitzar els seus estatuts. Entre les modificacions s’inclou el canvi de nom del consorci que passaria a anomenar-se Consorci Intercomarcal de les Terres de l’Ebre (CITE), recuperant així l’acrònim de l’ens preestatutari que englobava les quatre comarques de l’Ebre. “Hem fet arribat aquesta proposta als partits polítics i també s’ha presentat al Consell d’Alcaldes de la Terra Alta, el Montsià i el Baix Ebre, mentre que la setmana vinent ho presentarem al de la Ribera d’Ebre”, ha dit el president del COPATE. Ara el document és obert a les propostes de les diferents administracions locals i partits polítics.
També va participar al Consell d’Alcaldes del Baix Ebre el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, que va informar els batlles del pla estratègic de la marca Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera per tal d’aconseguir augmentar la notorietat de la marca tant al territori com a l’exterior i generar valor afegit als productes acreditats amb aquest segell.
Finalment, el director dels serveis territorials d’Interior a l’Ebre, Miquel Alonso; el cap de la regió policial dels Mossos, l’intendent Joan Carles Monja i l’inspector Daniel Alegre, van exposar als alcaldes el projecte Lectio, mitjançant el qual es podran usar lectors de matrícules de vehicles a les entrades dels municipis, un sistema de videovigilància per millorar la seguretat. També van abordar la planificació d’emergències municipal per part de Protecció Civil.