L’ampliació de la Via Verda del Val de Zafán és un dels projectes seleccionats per a obtenir finançament del Fons de Recuperació Europeu, els Next Generation. A la convocatòria s’hi van presentar un total de 25 projectes de la demarcació, dels quals 5 entraran a formar part dels plans de sostenibilitat turística 2021-2023 del Ministerio de Comercio y Turismo i obtenir, així, un total de 20 milions d’euros de finançament dels Next Generation, 5 milions dels quals s’adreçaran a l’ampliació de la Via Verda.

El projecte, que lidera la pròpia Diputació de Tarragona en col·laboració amb els ajuntaments de Tortosa, Roquetes, Amposta i la Ràpita, vol ampliar la Via Verda Verda entre aquests municipis del Baix Ebre i el Montsià (23,74 km), amb un pressupost de 6,3 M€. L’objectiu de la iniciativa és incrementar el valor afegit de la Via Verda del Val de Zafan, reforçant la seva capacitat competitiva amb el desenvolupament dels trams d’enllaç pendents fins al Delta de l’Ebre.

Es preveuen dos nous trams ciclables entre Tortosa i la Ràpita; l’execució del projecte de millora de la mobilitat a l’entorn urbà d’Amposta i del projecte per al desplegament de la fibra òptica; la senyalització intel·ligent i la sensòrica al llarg dels nous trams, i la millora de l’accessibilitat per l’eliminació de les barreres a la N-340, AP-7 i la C-12. Un projecte que es complementaria amb futures fases, que es proposarien en les convocatòries d’aquests fons europeus de 2022 i 2023.

La Diputació lidera la detecció de projectes

Prèviament a la presentació de projectes a la present convocatòria de finançament dels Fons de Recuperació Europeu, Next Generation, la Diputació de Tarragona va desplegar un triple rol a la demarcació. Per una banda, va acompanyar a projectes que ja s’impulsaven, també va fer d’estímul per a presentar determinats projectes que potser no s’estaven identificant per part dels seus propis actors, i, va presentar dos projectes propis. Fruit d’aquesta triple tasca, es van detectar 25 projectes de turisme sostenible per ser finançats pels fons Next Generation. D’aquesta primera crida, la demarcació de Tarragona és la destinatària del 28,62% dels recursos que arriben a Catalunya.

De la seva part, la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació i alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que l’ampliació de la Via Verda “obre noves oportunitats per a les Terres de l’Ebre i s’adiu als Objectius de Desenvolupament Sostenible que hem desenvolupat com a ciutat; l’objectiu és ampliar encara més, i en següents fases, els quilòmetres de Via Verda per connectar amb altres municipis”.

Els alcaldes de la resta de municipis per on s’amplia la Via Verda també han mostrat la seva satisfacció per l’obtenció dels fons. L’alcalde de Roquetes, Paco Gas afirma que “és una excel·lent noticia que possibilitarà la connexió de dos municipis del Baix Ebre i Montsià a través d’un projecte de turisme sostenible, que posarà en valor espais agrícoles i naturals ara poc coneguts i que incrementarà l’oferta d’oci i esport en plena natura”.

Pel que fa al d’Amposta, Adam Tomàs, ha manifestat que “aquest projecte engloba diferents municipis que configurem un atractiu turístic que ja s’estava treballant però l’oportunitat que suposen els fons Next Generation, gràcies al lideratge de la Diputació, representa tenir un gran impacte en un territori petit com són les Terres de l’Ebre i en un producte potent com són els espais naturals ciclables”. Així mateix, l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós destaca que “el projecte d’ampliació de la Via Verda de la Val de Zafán suposa una gran oportunitat per als municipis i també per al territori, perquè dotarà les Terres de l’Ebre de més recursos per situar-lo com un destí turístic de qualitat”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.