Pel juliol ja vaig explicar l’origen d’aquest mes, el que fa vuit, en honor de Cèsar August.

Agost és el nom d’una obra de teatre, escrita per Tracy Letts el 2007, una comèdia dramàtica que vam poder veure ara fa cosa de deu anys al Teatre Nacional amb grans actrius, com Emma Vilarasau, Anna Lizaran… sota la direcció de Sergi Belbel. Una obra mestra, de debò!

Agostar o agostejar també és un verb: «La calor de l’estiu, marcir (els conreus). Els camps, el bestiar o les persones, perdre la ufana» segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans. I ma mare, quan veu que les fulles comencen a caure de les brancades dels arbres, ja diu que «agosta»!

I «fer l’agost» significa fer diners, guanyar molt en un negoci!

L’agost és el mes de les vacances per definició, aquest invent de l’era moderna que no van conèixer els nostres pares Adam i Eva ni tantes i tantes generacions fins a arribar al segle xx! El mes de viatjar, de descansar, de desconnectar, de gratar-se el melic, dolce far niente, de descobrir nous horitzons… Depèn, és clar, de les circumstàncies de cadascú o de cada família.

Sovint passem l’any sencer preparant les vacances d’agost, els itineraris, les visites, les entrades, els bitllets d’avió, les ofertes… I arriba l’agost i sempre es fa curt! Tant de temps de preparació i en acabat els dies passen que ni te n’adones! Després els records, les imatges que perduren al cervell i al mòbil, les anècdotes…!

També hi ha qui no prepara mai les vacances d’agost i sol aprofitar les ofertes de darrera hora. Així després fa dentetes a tothom en explicar que ha vist l’aurora boreal, o que ha estat en un safari a l’Àfrica, o que s’ha banyat al Ganges… Hi ha gent per a tot!

Semblantment hi ha els qui fan creuers. La vida resolta durant quinze dies! En un mateix espai tenen piscines, discoteques i sales de ball. A més de visitar alguna ciutat o població interessant a toc de xiulet! I tornen encantats de la vida i compten tornar-hi l’any següent.

I els qui van al càmping o fan acampades! Descobreixen entorns naturals a tocar de casa o potser més lluny. Fan amistat amb tothom, els nanos a la piscina o a la mar, i els pares, reproduint la vida en un altre espai… Que si bicicletes, que si salts d’aigua, que si ràftings, que si passejades amb cavalls, que si…

Comptat i debatut, tothom explica la seva experiència i totes són apassionants per a qui les viu. Perquè en definitiva es tracta d’això, tat? De xalar, de passar-s’ho pipa! De viure experiències diferents, d’oblidar la rutina, que ens mata i alhora ens dóna seguretat!

De fet, enguany no sabem què podrem fer… Tot torna a dependre de la Covid-19! Podrem viatjar o, com l’any passat, tindrem restriccions per a sortir a voltar i valdrà més no anar gaire lluny per si de cas?

El que és segur és que el dia 15 celebrem la Mare de Déu d’Agost, diada en què cal felicitar les Maries, Mariones i Marietes, les Assumptes, Sumptes i Assumpcions, i les Albes!

I quan s’acabi l’agost, sant tornem-hi que no ha estat res! Onze mesos de faena, de no parar, de treballar sense aturador! I de tornar a pensar en noves destinacions, en què farem l’agost següent…

Us deixo unes dites de cloenda: «Si plou per la lluna nova d’agost, plourà nou llunes seguides», «Pluja d’agost, bona per als horts» o «Quan l’agost plora, la verdura és bona».