Tot i que la majoria d’estudis per imatge són ràpids i indolors, la ressonància magnètica (RM), per la seva llarga durada, requereix la col·laboració del pacient. Si a més s’hi afegeix la mida reduïda de la cabina, el pacient pot experimentar estrès i ansietat.

Mentre que en persones adultes és relativament senzill de controlar, els pacients pediàtrics necessiten sedació per assegurar la seva col·laboració, evitar-los l’estrès provocat per la prova, i garantir una execució adequada de l’exploració.

La ressonància magnètica és una prova usada en pediatria per al diagnòstic i seguiment de malalties neurològiques, i la valoració de nounats amb patologies com malalties epilèptiques, traumàtiques, oncològiques i renals, entre d’altres.

La possibilitat d’efectuar aquesta prova amb sedació a l’Hospital de Tortosa salva una dificultat afegida a la Unitat d’Hospitalització de Pediatria, a més de l’extra que comporta per a Consultes Externes de Pediatria”, ha explicat el Dr. Ricardo González, pediatre encarregat de la prova juntament amb l’equip d’Anestesiologia, i, alhora, ha afegit que “quan un pacient pediàtric requereix una ressonància magnètica, freqüentment cal traslladar-lo a centres especialitzats en radiologia infantil, cosa que comporta assumir possibles riscos. Ara, a partir de juny, podrem completar els diagnòstics de moltes patologies sense haver de recórrer a altres hospitals per fer la sedació“.

Per la seva banda, l’equip d’anestesistes que conforma el projecte, M. Carmen Gómez, Ainhoa ​​Sorolla i J. Tomàs Fos, asseguren que “un dels grans avantatges de la RM amb sedació és que habitualment no cal intubar el pacient, la sedació es fa amb agents anestèsics o amb procediments mínimament invasius, mitjançant inducció inhalatòria o sedants per via endovenosa”.

En relació amb l’execució de la prova, el Servei de Radiodiagnòstic ha fet un gran esforç per a compatibilitzar tota la instrumentació necessària per a la ressonància amb sedació. Així, l’equip multidisciplinari que s’hi dedicarà ha comentat que “durant tot el procediment els pares podran acompanyar els infants fins al moment de començar l’acte mèdic”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.