El jutge de Tortosa, José Antonio Mora, comença avui a jutjar el cas de la caixa B del PP. Mora, que té família a la ciutat de Tortosa, és fill d’un antic caporal de la policia local de la capital del Baix Ebre, ja difunt. Mora va estudiar Dret al centre associat de la UNED a Tortosa i al llarg de la seua carrera ha passat per diverses instàncies judicials, com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Ha escrit també diversos llibres, i es conserven pocs testimonis gràfics, tret d’una fotografia difosa durant un acte protagonitzat pel Consell de Graduats Socials de Tarragona l’any 2002 (el quart per l’esquerra de la fila del darrere).

El jutge tortosí va formar part del tribunal que va confirmar la presó provisional a l’exministre i expresident de la Generalitat valenciana, Eduardo Zaplana, quan en quatre ocasions va demanar que se’l deixés en llibertat apel·lant a raons humanitàries.

Bárcenas assegura que el PP li va demanar que falsifiqués els papers de la caixa B per “crear dubte en l’opinió pública”

L’extresorer del PP Luis Bárcenas ha assegurat que l’advocat del PP Javier Iglesias li va demanar que falsifiqués els papers de la caixa B després que els publiqués El País. En una trobada en què també hi era la dona de Javier Merino, exdiputat del PP condemnat pel ‘cas Gürtel’, se li trasllada la “preocupació que hi havia al partit amb aquests documents” i se li planteja “que tornés a repetir els documents variant conceptes i quantitats de cara a fer-los públics i crear el dubte en l’opinió pública de quins eren els bons o els dolents”. L’objectiu era que semblés que hi havia “una manipulació per part d’algú per perjudicar el PP”.

En la mateixa trobada, li ofereixen mig milió d’euros per posar fi al litigi laboral amb el partit. Bárcenas ha dit que va rebutjar els 500.000 euros en efectiu provinents de donacions d’empresaris perquè exigia 975.000 euros d’indemnització, que volia cobrar oficialment.

En la declaració d’aquest dilluns en la vista oral per la caixa B del PP a l’Audiència Nacional, Bárcenas ha reiterat que alts càrrecs del partit, entre els quals Mariano Rajoy, Maria Dolores de Cospedal, Jaime Mayor Oreja, Francisco Álvarez-Cascos o Javier Arenas, van cobrar sobresous de forma irregular. Bárcenas ha explicat que amb l’arribada del PP a l’executiu espanyol l’any 1996, les retribucions que cobraven diputats com a despeses de representació del partit no es podien fer legalment per la llei d’incompatibilitats com a membres de l’executiu. Per això, se’ls paga a través de la caixa B.

A més, Bárcenas ha afirmat que fer públic el cobrament d’un sou elevat per part d’un polític podia ser “perjudicial” de cara a l’opinió pública i, per això, “preferien cobrar-los d’aquesta manera”. Bárcenas ha reconegut que tant ell com Lapuerta eren conscients que pagar sobresous en B era “incorrecte” i “il·lícit”. Sobre les donacions d’empresaris que finançaven la comptabilitat irregular, l’extresorer ha dit que pretenien “adobar el terreny” perquè quan demanessin alguna cosa rebre una actitud “receptiva”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.