Avui, en un acte empresarial, impulsat per les patronals catalanes Foment del Treball i Pimec, amb més 300 entitats representatives del món econòmic, empresarial, social, cultural i esportiu de Catalunya, han fet un clam unitari empresarial per la no violència, la recuperació econòmica i un Govern fort i estable.

Al manifest “Ja n’hi ha prou. Centrem-nos en la recuperació”, on l’AECE s’ha adherit, juntament amb la pràctica totalitat del món empresarial i, en general, del conjunt de la societat civil en un acte unitari sense precedents.

El manifest

La ciutadania de Catalunya, i també l’empresariat, estem esgotats. Tot just quan, amb grans esforços i sacrificis sortíem de la greu crisi financera que hem patit durant deu anys recuperant rendes i llocs de treball, hem estat colpejats per la COVID19 i per les mesures adoptades per les diverses administracions públiques per combatre’l.

L’aparent paràlisi dels governs s’ha vist agreujada pels comportaments violents i incívics de les darreres setmanes que contribueixen a enfonsar, fins a nivells mai vistos, la imatge de Catalunya i de la seva capital.

Una vegada renovada la legitimació dels nostres representants polítics i en vigílies de la constitució del nou Parlament de Catalunya, tots els sectors aquí representats del món de l’economia, de la cultura i de la iniciativa social:

Manifestem el nostre compromís de recuperar una Barcelona i Catalunya cíviques, dialogants, cultes, tolerants i motors econòmics i de cohesió social. I, també, de continuar treballant per millorar la qualitat de vida, l’atractiu, la competitivitat i la projecció internacional de Catalunya i de la seva capital econòmica i cultural.
Constatem que els països i les ciutats progressen socialment i cívicament, i enforteixen la seva economia quan les autoritats i la societat civil van en la mateixa direcció. La col·laboració publico-privada és garantia de progrés i de benestar social.

Respectem l’exercici dels drets fonamentals de reunió i manifestació. Però aquests drets s’han d’exercir de forma cívica i pacífica, tant quan expressen adhesions com quan expressen protestes, tot i respectant la llibertat, la seguretat i els bens de tothom.

Exigim, quan no sigui així, al Govern de la Generalitat, a l’Ajuntament de Barcelona i a la resta d’ajuntaments de Catalunya que exerceixin la seva autoritat democràtica i les seves responsabilitats sense complexos, a fi de recuperar la convivència i la pau en els nostres carrers. Cap causa justifica actituds violentes. Per mantenir la cohesió social i els llocs de treball és imprescindible acabar amb la violència, la millor aliada per destruir ocupació.

Expressem la nostra enorme preocupació pels aldarulls, actes de violència, destrosses de bens públics o privats i els saquejos que s’han produït i es continuen fent arreu del país, i molt especialment a la ciutat de Barcelona, cap i casal de Catalunya que ens temem que puguin reiterar-se. La violència i la difusió internacional de les terribles imatges que provoquen perjudiquen greument la capacitat de Barcelona i de tot Catalunya d’atreure turisme de qualitat, talent i inversions. Comprometen, per tant, el nostre futur col·lectiu.

Reiterem la nostra exigència que els actes vandàlics realitzats pels grups radicals organitzats siguin erradicats; i que aquests actes siguin objecte de la més absoluta condemna, sense cap atenuant.

Demanem al Govern de la Generalitat, a tots els partits polítics, i al Parlament de Catalunya -quan es constitueixi- que donin el màxim suport als cossos de seguretat, i, en particular, al cos de Mossos d’Esquadra com a policia democràtica del nostre país que defensa els nostres drets i les nostres llibertats.

Urgim a formar el nou Govern sense dilacions: un govern estable, cohesionat i actiu que tingui com a objectiu principal la recuperació econòmica de la crisi provocada per la pandèmia. La crisi econòmica a la qual ens enfrontem és d’una magnitud enorme i no té precedents en la nostra història recent. La ciutadania, les persones treballadores i empresàries no entendrien que la recuperació no estigui en el centre de tota acció de govern. És el moment de la cooperació, la responsabilitat i la lleialtat institucional.

Requerim al Govern d’Espanya que, seguint l’exemple de la resta de països de la Unió Europea, instrumenti i concedeixi, de forma immediata ajuts directes realistes per a les empreses, autònoms i sectors més afectats per la pandèmia per tal de salvaguardar l’activitat econòmica, els llocs de treball i la cohesió social, i que s’impulsi la taula de diàleg acordada entre els governs per a la recuperació de la normalitat al nostre país
Reclamem Governs que defensin l’economia productiva, l’ocupació i l’estat del benestar amb les màximes cotes de democràcia; que situïn la recuperació econòmica i la cohesió social com el seu objectiu principal; que mantinguin l’ordre, és a dir, que garanteixin el lliure i pacífic exercici dels drets i llibertats per a tothom, i el normal funcionament de les institucions; i que donin seguretat jurídica, en entorn del màxim diàleg entre ells

Proposem la immediata negociació i subscripció d’un Pacte de País per a la recuperació cívica, econòmica i social de Catalunya, entre les forces polítiques, les administracions públiques i les entitats de la societat civil. El més transversal i amb el consens més gran possible. És urgent i imprescindible.

Per tot això, el Govern de la Generalitat, el de l’Estat, l’Ajuntament de Barcelona, tots els ajuntaments de Catalunya i les forces polítiques trobaran en tots nosaltres complicitat i col·laboració per recuperar la normalitat i per assolir aquests objectius.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.