El Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) ha obert aquest dimecres el període de consulta pública del Pla de Protecció del delta de l’Ebre. Durant 2 mesos es podran fer aportacions, suggeriments i comentaris al document. El pla ha estat redactat pel CEDEX (Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques), dirigit per les direccions generals de Costa i Mar i de l’Aigua, i a partir dels principis de l’Estratègia d’adaptació de la costa als efectes del canvi climàtic del 2017. El document, accessible a la pàgina web del Ministeri, analitza els “problemes globals” del Delta, com la falta d’aportació de sediments, la inundació de la plataforma deltaica o la incompleta delimitació del Domini Públic Marítim Terrestre.
El Ministeri apunta que el pla es van començar el 2019 a partir de la documentació aportada per la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre on es recollien “les aspiracions” de l’entitat per a la intervenció del Delta i que havien definit amb la Universitat Politècnica de Catalunya i el mateix MITECO.
El Pla de Protecció del Delta de l’Ebre preveu actuacions per part la direcció general de la Costa i el Mar com la revisió de la delimitació del Domini Públic Marítim Terrestre; la creació d’una franja de protecció que permeti el lliure moviment de la costa i l’esmorteïment controlat dels embats del mar; i una elevació de la berma darrere la platja segons les previsions d’elevacions del nivell del mar, que compensi la subsidència.
Per pal·liar la falta de sediments es faran quatre transvasaments de sorres: des de la Punta del Fangar a les platges de la Marquesa i la Bassa de l’Arena, des de punta del Fangar al Cap de Tortosa, des de la platja de l’Eucaliptus a l’Illa de Buda i el Cap de Tortosa, i des de la Punta de la Banya al nord de la platja de barra del Trabucador.
També es preveuen actuacions per part de la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) com modelar la hidrodinàmica i fer estudis associats sobre la mobilització de sediments al riu Ebre; donar permeabilitat amb barreres per millorar el transport de sediments; elaborar un protocol de gestió dels sediments; posar en marxa una cartografia d’alta precisió; i fer estudis de sediments als embassaments de Riba-roja, Mequinensa, Siurana, Margalef i Guiamets.
També s’impulsarà la Xarxa d’Indicadores Ambientals del Delta de l’Ebre (RIADE) per transformar-la en el futur Observatori Hidrològic del Delta que tindrà un portal web amb totes les estacions de mesura de la zona, en coordinació amb la Generalitat. L’Observatori permetrà monitorar el Delta per “analitzar la seva evolució“.
Pots llegir el text complet aquí: