La nevada del cap de setmana passat ha fet tancar els accessos a moltes poblacions de zones rurals. Les més afectades, a les comarques de l’Ebre entre altres, ha comportat que molts ramaders, sobretot els de les granges situades en carreteres secundàries, s’hagen trobat sense ajuda per netejar els accessos i, en alguns casos, fins i tot els Mossos d’Esquadra els han impedit l’accés a l’explotació. Aquesta situació ha provocat que alguns han recorregut a vies alternatives per no deixar desatesos els animals, amb un risc innecessari per als ramaders.

Davant de la ineficàcia de l’administració per gestionar aquesta situació, Unió de Pagesos reclama al Govern suport per facilitar la feina al màxim possible a la pagesia, que tingue en compte les explotacions ramaderes disseminades al territori dins dels plans de protecció civil i que garantixe una actuació ràpida per donar-hi accés.

Actualment, les granges estan georeferenciades, amb les dades de l’espècie i el nombre d’animals que hi ha. Per això, el sindicat considera que s’ha d’utilitzar aquesta informació disponible en els protocols d’emergències per donar una resposta eficaç davant de futures situacions d’aquestes característiques.

També cal tenir en compte que el gel format després de la nevada causa problemes de mobilitat a les carreteres d’accés a les granges i els nuclis aïllats. A més, cal actuar urgentment per a retirar la neu i tirar sal als punts clau i evitar, així, que es convertixe en gel per tal de garantir la represa de l’activitat a les granges amb seguretat.

Aquesta última nevada ha tornat a posar de manifest les mancances a les poblacions rurals en comparació a les ciutats. El sindicat recorda que els governs tenen l’obligació de garantir els mateixos drets per a tots els ciutadans, indistintament del lloc on resideixen.

Cal recordar que la pagesia de les zones més afectades per les nevades va posar a disposició els seus tractors, remolcs i maquinària per accelerar la retirada de la neu dels nuclis urbans i assolir la normalitat com més aviat millor.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.