Els set ajuntaments deltaics i les dues comunitats de regants de l’Ebre han aprovat aquest dimarts, en plens i juntes de govern celebrades simultàniament, una moció de la Taula de Consens de rebuig a l’Estratègia Delta plantejada pel govern espanyol. Amb l’aprovació de la moció, els ajuntaments de l’Aldea, l’Ampolla, Amposta, Camarles, Deltebre, la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja, i les Comunitats de Regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre han mostrat el seu rebuig a les línies de l’Estratègia del pla de protecció del delta de l’Ebre presentat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

La moció remarca que els plantejaments presentats pel Ministeri durant la reunió telemàtica celebrada el passat dia 18 “no han complert amb les expectatives”, ans al contrari, l’Estratègia Delta ha estat una “autèntica decepció” ja que no només no s’incorporen les propostes consensuades al Pla Delta sinó que a més a més van en contra de les seves premisses fonamentals en el cas, per exemple, del manteniment de la morfologia. “Els plantejaments presentats ens condemnen a seguir perdent metres de la línia de costa, ens condemnen a seguir veient com any rere any la mar s’engoleix el nostre territori”, diu el text.

La moció lamenta també que el document s’hagi redactat sense tenir en compte “la sensibilitat ni les demandes del territori” i és una mostra més de la inacció pública que històricament ha patit el Delta. “Ens trobem davant d’un document que torna a posar novament de manifest la manca de voluntat i d’una aposta decidida per donar resposta a les problemàtiques que actualment té el delta de l’Ebre i la seva gent a causa de la inexistent acció pública per part de les administracions competents”, assenyala la moció.

Un cop aprovada pels ajuntaments i les comunitats, la Taula de Consens enviarà ara la moció a la trentena d’entitats adherides per a que en el termini d’una setmana, puguin prendre el mateix acord i fer-lo públic.

Finalment, la Taula de Consens comunicarà l’aprovació d’aquesta moció al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, a la presidència del Govern espanyol, al Congrés dels Diputats i al Senat, així com als respectius grups parlamentaris, al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a la presidència del Govern català, al Parlament de Catalunya i als respectius grups parlamentaris.

“Des de la Taula de Consens pel Delta seguirem amatents al desenvolupament de la redacció definitiva d’aquesta Estratègia Delta, i seguirem treballant per fer entendre que davant l’extrema fragilitat del Delta i les amenaces de futur per al nostre territori, només existeix un camí: el consens entre les diferents administracions implicades i els agents del nostre territori. I des del territori tenim clar que el Pla Delta és el full de ruta a seguir per aconseguir donar resposta als reptes de present i de futur del Delta de l’Ebre”, conclou la moció.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.