Una de les polèmiques polítiques més gran que hi ha aquest estiu és l’intent d’usurpació intolerable del romanent de tresoreria dels ajuntaments per part del Govern Central de Madrid.

El cert, que voler aplicar aquesta mesura només indica que les finances públiques de l’Estat estan molt tocades i el color roig predomina per damunt de tot. I és que! Mentre no arriben els 140 mil milions promesos per la Unió Europea, s’ha d’anar a buscar sota les pedres i treure el que sigui d’on sigui sense analitzar les conseqüències que això comporta.

La realitat és que si suposem una economia sense sector exterior, és a dir, sense comerç internacional. Llavors, l’economia d’un país hauria de ser suma zero amb absència d’endeutament.

Per exemple, imaginem una economia que només hi hagués dues persones i que el diner emès sigui 100 euros, corresponen 50 euros a cada individu. Si aquestes dues persones comencen a intercanviar productes entre ells a través del comerç, tenint en compte que només hi són dues persones i els bitllets emesos són 100 euros, el creixement serà zero. Per molt espavilat en els negocis que sigui un dels dos agents, com a molt podria arribar a guanyar la totalitat dels bitllets emesos. En resum, la suma total dels dos individus mai podrà superar els 100 euros. Per tant el creixement global és suma zero.

El que ens arriba a dir aquest model simplificat de l’economia que el creixement de la riquesa amb el model actual només és possible a través de l’endeutament il·limitat sigui públic o privat o mitjançant el comerç exterior. Encara que aquest últim pot provocar l’efecte contrari. És a dir: sortida de divises i per tant un empobriment del país que s’anota un saldo deutor als seus comptes públics o privats.

Amb aquest model simplificat a on vull arribar? Doncs fàcil, si l’Estat espanyol requisa els romanents de tresoreria dels nostres ajuntaments el que provocarà un increment de la misèria dels nostres pobles. Entre altres coses perquè els diners requisats de la majoria d’ajuntaments ebrencs no es gastaran al territori si no fora d’ell. Probablement, per ajudar a les empreses de l’Ibex com poden ser: IAG, Melià Hotels o qualsevol empresa que hagi afectat bastant la pandèmia provocada pel coronavirus. Per tant, en un model de suma zero les economies locals ebrenques agonitzaran encara més.

Segurament, si s’acaba aplicant aquesta mesura, aquesta serà la mesura econòmica més desafortunada aprovada per un govern espanyol. Una mesura que incrementarà les desigualtats socials i territorials i que a la llarga accentuarà el despoblament rural, a part, és clar!, que els ajuntaments hauran de canviar el seu model de gestió.

Economista.