Fa gairebé 30 anys, amb la Cimera de Río sobre el medi ambient, es va començar a difondre àmpliament el concepte de desenvolupament sostenible. Eren uns anys molt esperançadors, en els quals semblava que la preocupació per medi ambient i la sostenibilitat s’escamparia com una taca d’oli i els poders polítics i econòmics incorporarien aquestes noves idees als seus full de ruta. Encara hi havia esperança per dissenyar una profunda reforma econòmica i social encaminada a la sostenibilitat. Però mirant en perspectiva els canvis introduïts fins ara han estat més bé estètics, unes pinzellades de verd i ja podem dormir tranquils… Ràpidament els que manen van donar-li la volta al terme i el van transformar en “creixement sostenible”, és a dir, creixement permanent… just el contrari de la sostenibilitat ! I així hem continuat al “món ric” durant aquests anys: segueix pujant el PIB, la borsa, el consum d’energia i materials, la població mundial, etc. Però “l’èxit” d’aquests anys ha accelerat el camí cap a la insostenibilitat, i ara toca parlar de “decreixement sostenible” entès com una reducció controlada del consum i de l’activitat econòmica, com a alternativa a una reducció descontrolada, és a dir, el col·lapse.

La crisi del Covid ens ha fet veure quines coses són realment imprescindibles i quines són un luxe (per exemple el turisme de destinacions llunyanes), i si ho sabem aprofitar potser una oportunitat per fer canvis substancials en el model econòmic. Els països que lideren la Unió Europea, França i Alemanya, on el vot als partit ecologistes és important, són l’esperança d’un canvi que no sigui maquillatge, i tot sembla indicar que hi ha una aposta forta per una economia menys dependent dels combustibles fòssils.

A nivell d’Unió Europea aquests dos països també lideren el desplegament del Pacte Verd (Green Deal) que és una oportunitat única també per fer canvis en profunditat a Catalunya, amb inversions important en economia verda i en la lluita per aturar l’emergència climàtica, creant noves oportunitats de feina d’elevat valor afegit. Ho sabrem aprofitar?

Investigador del Programa d’Ecosistemes Aquàtics.