Intentar ser una mare perfecta és esgotador. I poder-ho dir és alliberador. La maternitat sovint està idealitzada i l’instint ens porta a intentar ser perfectes i ens culpabilitzem si no estem a l’alçada de la imatge que ens hem creat de la maternitat.

Fa poc més d’un any vaig conèixer el Club de las Malasmadres, un projecte liderat per Laura Baena, una publicista que es va veure superada per la seua primera maternitat que, com moltes havia idealitzat. No poder arribar a tot, no poder estar present sempre, oblidar-mos de coses importants, necessitar un temps per a estar a soles, tenir ganes de fugir…  Això ens passa a moltes mares, sobretot les que hem de compaginar la maternitat amb el treball, i moltes ens sentim males mares. Fins fa poc jo no volia ser una mala mare perquè entenia que tenia un significat negatiu. Però, des que vaig conèixer el Club de las Malasmadres, m’hi sento molt orgullosa de poder-ho ser i ho dic amb la boca plena i la veu ben alta: me declaro ‘malamadre’.

Ser una ‘malamadre’ vol dir acceptar que no som perfectes i que no passa res. Ser ‘malamadre’ és ser feminista i tindre sororitat amb el que els passa a les altres dones i també amb les dones que són mares i que s’agobien amb la maternitat perfecta. Ser ‘malamadre’ és reivindicar la coresponsabilitat, és a dir compartir la responsabilitat de la criança dels fills i de les tasques de la llar amb la teua parella. Ser ‘malamadre’ vol dir visibilitzar les dones, lluitar contra els sostres de vidre, defensar els drets dels infants i també de les dones…

Ser ‘malamadre’ és lluitar per una “conciliació real”. Esta és la seua gran batalla, tenen un telèfon groc de la conciliació on moltes dones els fan arribar la seua realitat, les desigualtats que encara es donen en l’àmbit laboral i han creat l’associació Yo no renuncio que lluita per a implementar un Pla Nacional de Conciliació. Entre altres mesures, proposen facilitar el teletreball i la flexibilitat de la jornada laboral i habilitar ajudes retributives per a les famílies que han de contractar personal per a cuidar dels fills perquè els progenitors treballen.

Feu un cop d’ull al Club de las Malasmadres, allibereu-vos i declareu-vos-hi, ‘malasmadres’!