Des del passat 16 de juny ja es pot comprar online Spot, el robot quadrúpede de l’empresa Boston Dynamics. El preu, 66.000€ en la seva versió bàsica i de moment tan sols disponible als Estats Units. A priori pot semblar una noticia força intranscendent, un gos robot caríssim, no? Però res més lluny de la realitat, Spot és el primer d’una nova generació de robots autònoms, capaç de reconèixer l’entorn i prendre decisions, el que podríem considerar la gènesi dels robots intel·ligents que d’aquí uns anys formaran part de les nostres vides, i a més, és personalitzable.

 

Abans de posar-lo a la venda al públic en general, Spot s’ha testejat durant anys a tot tipus d’indústries, des de la construcció fins al petroli i el gas, l’energia, la seguretat pública, la mineria, l’entreteniment i la investigació. I això tan sols és el principi, ja que les funcionalitats d’Spot es podem ampliar, creant i afegint complements (hardware) i programant la seva API (software). És a dir, Spot és una plataforma oberta sobre la qual es pot treballar per tal de crear noves funcionalitats i usos. Quan l’adquireixes, l’empresa t’ofereix un kit de desenvolupament (Spot Software Development Kit), documentació i formació, per tal que, si tens els coneixements necessaris, puguis afegir funcionalitats, personalitzar-lo, donar-li ordres, etc. De fet, fins i tot la documentació està disponible al seu lloc web en obert perquè els desenvolupadors la puguin avaluar abans d’adquirir el producte.

Fins ara, els autòmats industrials que coneixem estaven creats per a dur a terme una tasca concreta a un lloc concret, en general es fabricaven ad-hoc i, si volies una nova funcionalitat havies de demanar-la al fabricant. Amb Spot el concepte canvia, ja que, a partir de les funcionalitats bàsiques que ofereix el robot (moviment i sensors), un usuari amb els coneixements i els recursos necessaris el pot personalitzar i crear-ne de noves adaptant-lo a les seves necessitats i requeriments.

 Òbviament Spot no té res veure amb els autòmats que estem acostumats a veure a les pel·lícules de ficció. Només té una autonomia de 90 minuts, es mou amb facilitat per terrenys abruptes i puja i baixa escales, però fàcilment es podria veure amb problemes en una zona complicada o bé caure, sense possibilitats de recuperar-se de forma autònoma. Tot i això, ara per ara, ha mostrat bones capacitats per substituir l’home en tasques com la captura de dades, mesures de pressió, cabal, i temperatura, inspecció a distancia, detecció de fuites d’aigua, gas o radioactivitat, detecció de punts calents amb càmera tèrmica, inspecció subterrània per buscar esquerdes o inestabilitats, escaneig remot d’entorns perillosos o zones de desastres naturals, entrevistes virtuals amb pacients i lliurament de medicaments, animació d’espectacles… A priori, es tracta de tasques que poden realitzar els éssers humans, però Spot les pot fer totes, és més polivalent, pot suplir la manca de personal especialitzat, ser més precís i reemplaçar-nos en tasques perilloses.

Probablement no serà demà, ni d’aquí dos anys, però estic convençut que més aviat del que ens pensem començarem a veure autòmats semblants a Spot, i aviat Atlas, el seu germà en forma humanoide, per les nostres indústries, camps i carrers. De moment, si en vols un, només hauràs d’esperar a que es posi a la venda a Europa, i comprar-lo.

Consultor de Màrqueting Digital