Davant la crisi provocada per la Covid-19, una vintena d’associacions de la Terra Alta i el Matarranya s’han unit per comunicar i reivindicar que el permís de poder anar als horts no és suficient, quan hi ha veïns tant d’una banda de riu com de l’altra que tenen l’hort lluny del seu lloc de residència.

Els veïns de la terra alta han manifestat que «No ens sembla normal que, en una situació d’alerta sanitària, les normes per a una ciutat de 3 milions d’habitants siguen les mateixes que per als nostres pobles» Consideren que estan sotmesos a unes ‘lleis urbà centristes’, que no tenen en compte les realitats del món rural. També creuen que a l’hora de legislar no s’ha tingut en compte a la gent que ha d’alimentar els seus animals, ni als que han de cuidar un hort per a l’autoconsum, fer mercats a la plaça amb productes de proximitat, entre altres coses.

En el comunicat reivindiquen que des de les institucions s’han oblidat que al món rural hi ha horts que alimenten a la gent i reactiven l’economia local. «Ens diuen que volen frenar el despoblament, i no veiem enlloc cap mesura pensada per al món rural. Inclús, tot el contrari, s’ha privilegiat les grans superfícies i indústries enfront dels petits horts, ramaders i productors» i exigeixen que es prenguen mesures pensades per a la zona rural.

Per aquest motiu, les següents organitzacions han creat un change.org per fer valdre els drets de la pagesia, el producte de proximitat i el despoblament món rural, dins la crisi sanitària per la qual estem passant.

  • L´Aixadella, Associació d´acció comunitària rural i feminista, APROEBA, Red de Semillas de Aragón, Víctor Vidal Caballé, Productor ecológico Mas de Torubio, Biela y Tierra, Nuevas narrativas para la Soberanía Alimentaria, Passa´m la bota, Ateneu Popular La Pastora, Kurkum Herb, Herboristería y productos ecológicos y de proximidad, Colectivo Amigos del Huerto Patatero, Ahúpa, Las Matas Cantando, 8M Teruel, Observatori Ciutadà Municipal d´Orta,Celler Bàrbara Forés, Huevos La Brizna, CNT de TERUEL del Bajo aragón Cuencas Mineras, Sindicato de Oficios Varios de la CNT de TERUEL, Matarrania Bio S.L, Orta Solidària, CGT Terres del Ebre, Ecomatarranya.
ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.