Ja haureu vist que per diverses poblacions de les Terres de l’Ebre han aparegut petjades feministes, passes liles que simbolitzen que caminem vers un 8 de març, un any més, reivindicatiu pels drets de les dones, per acabar amb el sistema patriarcal, el masclisme, el racisme i el feixisme, per una societat més justa i més igualitària. Això no és una utopia, és un camí ferm que les dones anem fent i ens fem sentir, no només el 8 de març, sinó cada dia amb la nostra manera de viure. La sonororitat dona els seus fruits pas a pas, petjada a petjada, especialment, en aquests darrers anys, des de la vaga feminista del 2017 hem trencat fronteres i arreu del món hi ha un crit unànime envers la igualtat.

Fa goig de veure com cada cop hi ha més col·lectius feministes, cada vegada més dones jóvens que s’organitzen i fan que tant el 8 de març com el 25 de novembre deixin de ser només unes diades que es reivindiquen des de les institucions amb la lectura d’un manifest a les portes dels ajuntaments, uns ajuntaments que haurien d’abocar més diners als seus pressupostos per fer polítiques feministes i treballar-hi de veritat, no només amb declaracions simbòliques dos dies a l’any.

Des de l’autoorganització i l’autogestió, que són les claus que ens permeten ser molt més crítiques i lliures, un grapat de col·lectius feministes fem camí, les Feres feministes a Tortosa, l’Aixada lila a Alcanar, l’ateneu popular la Pastora a la Terra Alta, les FdeFiga a Deltebre, les Llibertes d’aquí i d’allà… i altres dones d’arreu del territori que segueixen l’Assemblea de la Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre, a través de la qual es va teixint l’organització d’un 8 de març unitari amb la manifestació que es farà a Tortosa, cosa que no treu que a cada municipi s’organitzin tota mena d’activitats: vermuts musicals, tallers de defensa feminista, tallers de sensibilització envers el masclisme quotidià, lectures de manifestos, cercaviles…

Alguna cosa està canviant i és molt important, perquè alhora vivim una involució social que ve de l’extrema dreta, del feixisme creixent. Les dones, les grans i les jóvens, jóvens cada cop més i més, tenim molt clar que el feixisme és un règim repressiu de la llibertat, que promou la discriminació i que obstrueix la solidaritat. Per això aquest 8 de març, en el nostre punt de mira feminista hi haurà una denúncia clara i ferma, un toc d’atenció i alhora alarma contra el feixisme que no podem deixar actuar ni avançar.

Tornem un any més, repetim el nostre discurs, ocupem places i carrers, fem sentir la nostra veu, perquè com deia Simone de Beauvoir: “No oblideu mai que n’hi haurà prou amb una crisi política, econòmica o religiosa perquè els drets de les dones es qüestionin. Aquests drets mai no són adquirits. Haureu de romandre alerta durant tota la vostra vida”.

Filòloga.