El delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, juntament amb la secretària d’Hisenda, Marta Espasa, van presentar a finals de la setmana passada el Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2020 a les Terres de l’Ebre. La inversió inicial inclou més de 25,6 milions d’euros: Per comarques, 11,5 milions d’euros es destinen a projectes del Baix Ebre; 3,2 milions d’euros, al Montsià; més de 8 milions d’euros, a la Ribera d’Ebre; i gairebé 2,8 milions d’euros, a la Terra Alta. Els departaments que més augmenten la seva dotació és Territori i Sostenibilitat, amb 13,5 M€ per a actuacions a la C-12 i la variant de Gandesa (C-43), la millora de camins forestals, actuacions al polígon industrial del Molló, actuacions en sanejaments i depuració d’aigües i també obres als ports de la costa ebrenca, entre d’altres. El Departament de Salut preveu invertir 7,7 M€ amb el Servei d’Oncologia a l’Hospital de Tortosa, actuacions a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre i la millora de serveis a diversos Centres d’Atenció Primària (CAP), entre d’altres.

Com valora els pressupostos? Satisfet?

Bé partim d’una base de 25’6 milions d’euros que aniran clarament a l’alça. Crec que al final de l’execució del pressupost podrem estar parlant d’uns 40 milions d’euros. Llavors en podem parlar. Haurem d’anar desgranant les diferents partides que tenen els departaments de la Generalitat que no consten de manera específica per a les Terres de l’Ebre, però que sí són obres compromeses que estic segur que veuran la llum durant aquest 2020.

Per tant, és més important el pressupost que s’acaba executant que no el previst inicialment.

Una prova l’hem tingut dijous d’aquesta setmana durant la visita del conseller Calvet quan va anunciar les importants millores per a la C-12, amb una inversió de 60 milions i que no surten de manera específica al pressupost per a les Terres de l’Ebre. El mateix podríem dir, entre altres, de les obres als ports de la Generalitat que va anunciar el mateix conseller. Per tant són uns pressupostos reals que volen atendre les necessitats de la gent del territori. Per tant, d’un pressupost s’ha de veure el que s’executa.

Anem per parts, Territori i Sostenibilitat i Salut seran els que més invertiran.

Territori i Sostenibilitat és un departament molt gran que engloba tant carreteres, com ports, parcs naturals, depuració d’aigües, aigua de boca … és un macro departament que abasta moltes coses. Pel que fa a Salut veurem canvis a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, amb el servei d’Oncologia. La recent adquisició de l’Hospital de Móra d’Ebre també marca un abans i un després i que ara entrarà a la xarxa hospitalària del país. Els usuaris veuran un canvi radical i també es solucionaran les problemàtiques que afectaven al personal.

També destaquen els pressupostos d’Educació i del DARPA.

Pel que respecta a Educació aquest any ja ha hagut ampliacions en alguns centres o la creació d’instituts-escola. Són propostes molt potents i que seguiran en aquest any 2020. L’educació és fonamental i per a nosaltres té una importància cabdal. Pel que fa al tema agrari és fonamental. Els qui no es deslocalitzen i que no despoblen són aquells que viuen del camp. Però els hi he de facilitar eines perquè puguin continuar vivint del camp. En aquest sentit veurem importants novetats amb el projecte de regadiu del canal Xerta-Sénia. El món pagès necessita aigua i el Xerta-Sénia complirà amb les expectatives que té tota la gent que vol regar a l’interior del Montsià i bona part del Baix Ebre.

No obstant això, s’han sentit ja algunes veus crítiques i que asseguren que és el pitjor percentatge inversor en molts anys i que cal una discriminació positiva cap al territori.

Bé, el projecte de pressupost acaba d’entrar al Parlament entre les diferents conselleries i els grups parlamentaris. Quan s’aprovarà definitivament el projecte veurem que el nombre d’inversions hauran augmentat. Entenc que des dels partits de l’oposició s’aixequen veus contràries. Podríem dir que és la feina que ha de fer l’oposició. Però insisteixo: demano paciència ja que executarem una gran part d’allò previst i veurem les inversions que ens han de permetre que les Terres de l’Ebre siguin un lloc d’oportunitats on la gent es pugui guanyar la vida de la manera més digna possible. I serà llavors el moment de la crítica o de l’aplaudiment.

Historiador i novel·lista