El jutge tortosí José Antonio Móra ha estat designat pel Consell General del Poder Judicial nou president de la Secció Segona de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, sala que ha de jutjar un dels casos més transcendents de la democràcia espanyola: el cas de la ‘caixa B’ del Partit Popular, una peça separada del cas Gürtel. La designació, confirmada per ebredigital.cat, encara no s’ha publicat al BOE. El magistrat tortosí ocupava actualment la presidència de la Secció Cinquena de l’Audiència Provincial de València.

José Antonio Mora, que té família a la ciutat de Tortosa, concretament tres germans i la seua mare, viu actualment a València i és fill d’un antic caporal de la policia local de la capital del Baix Ebre, ja difunt. Mora va estudiar Dret al centre associat de la UNED a Tortosa  i al llarg de la seua carrera ha passat per diverses instàncies judicials, com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Ha escrit també diversos llibres, i es conserven pocs testimonis gràfics, tret d’una fotografia difosa durant un acte protagonitzat pel Consell de Graduats Socials de Tarragona l’any 2002 (el quart per l’esquerra de la fila del darrere).

Com a nou president de la Secció Segona de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, substituirà la magistrada Maria José Rodríguez Duplà, qui fa poques setmanes va deixar vacant la plaça en marxar a la Sala d’Apel·lacions de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid. Des de llavors hi havia moltes expectatives per saber quin jutge assumiria el cas de la ‘caixa B’.

El jutge tortosí va formar part del tribunal que va confirmar la presó provisional a l’exministre i expresident de la Generalitat valenciana, Eduardo Zaplana, quan en quatre ocasions va demanar que se’l deixés en llibertat apel·lant a raons humanitàries.

D’altra banda, per a la plaça que finalment ocuparà José Antonio Mora, també hi havia una altre candidat: el portaveu per a temes de Justícia del PSOE, el diputat Juan Carlos Campos, a qui es vincula sentimentalment a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.

Periodista.