A principis d’estiu, els pantans que abasteixen la majoria de la població catalana tenien bons nivells per passar l’estiu sense sobresalts. Segons l’Agència Catalana de l’Aigua els embassaments de les conques internes, que abasteixen d’aigua Barcelona i l’entorn metropolità, es trobaven a finals de maig al 83 % de la màxima capacitat, nou punts per sota del volum respecte a l’estat de l’any passat, però és un resultat molt meritori després del pèssim hivern i primavera. Ara, però, després d’aquests mesos de calor intensa i de sequera generalitzada, les xifres han canviat.
Amb dades del 8 d’agost de 2019, si ara fa un any els embassaments de conques internes de capacitat superior a 2 hm3 es situaven per sobre del 85% de la seva capacitat, aquest agost la xifra ha descendit fins el 69%. El Pantà de la Baells, per exemple, ha passat d’estar al 92,5% l’agost del 2018, al 79% aquest 2019; el de Sau, del 82% al 63%; o el de la Llosa del Cavall, del 98% al 84%. Pel que fa als pantans i embassaments de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre amb capacitat superior a 5hm3, el 8 d’agost estava al 65%, més de 20 punts per sota que 365 dies abans.
És per això que cal intentar estalviar aigua sempre que sigui possible, seguint petits consells que poden ajudar a no malgastar-ne durant els gestos quotidians que realitzem dia a dia. Accions com tancar l’aixeta quan ens rentem les dents o utilitzar la dutxa en comptes de la banyera poden ajudar a evitar episodis greus de sequera.
La capacitat total del embassaments a les conques internes de Catalunya puja al voltant dels 700 hectòmetres cúbics. El volum d’aigua embassada està expressat en hectòmetres cúbics (hm3). Un hectòmetre cúbic és l’equivalent a mil milions de litres d’aigua (1.000.000.000 litres). En situació de normalitat hídrica, uns 7.500.000 de persones consumeixen 1 hm3 al dia.
Font: Aigua.coop
Redacció: P.P.