Dades de l’Agència de Residus de Catalunya de 2018 mostra un augment de 2 punts en reciclatge després d’anys d’estancament, arribant al 41,80%. A les Terres de l’Ebre ens podem enorgullir del fet que la Terra Alta i el Montsià estan entre les comarques catalanes que més reciclen. Tot i que cada vegada és més la conscienciació sobre el reciclatge, hem arribat a tal punt de generació de residus que això no és prou. Ens hem d’implicar en utilitzar, el menys possible, envasos i utensilis de plàstic d’un sol ús.

En festes majors, és habitual l’ús d’utensilis com gots, plats i coberts de plàstic d’un sol ús. Per sort, hi ha moltes iniciatives que promouen gots reutilitzables. Riba-roja d’Ebre impulsa el got reutilitzable de cara a les festes majors. L’Ajuntament de Paüls també promou l’ús de gots reutilitzables. Així i tot, és important implantar-ho en el dia a dia.

Més enllà de les festes populars, el plàstic d’un sol ús també ens resulta més pràctic si tenim invitats a casa i no volem netejar després: posem plats de plàstic i després els tirem. Però això tan pràctic provoca un excés d’este material, que moltes vegades tampoc es recicla. Igualment, el plàstic reciclat, com ens indica la periodista experta en criança sostenible Myriam Zanatta, té una qualitat inferior que el plàstic nou i resulta més car, pel que no s’utilitza tant com s’hauria.

Darrere d’esta realitat, l’opció més sostenible i necessària per a mantenir el medi ambient cuidat passa per alternatives que fugen del plàstic d’un sol ús. Zanatta ens recorda algunes opcions que ja hi ha al mercat com coberts de bambú, plàstics de més d’un ús que es poden rentar, també metàl·lics, etc.

A part, una altra problemàtica gira entorn dels envasos dels productes, els típics dels supermercats, sempre renyits amb l’ecologisme. La majoria de productes que comprem tenen un excessiu ús de plàstic que, una vegada consumit el contingut, tirem. Aquí, Myriam Zanatta indica que les alternatives passen pe comprar evitant envasos de plàstic, com pot ser cartó o paper i comprar a granel amb bosses de tela. Alguns supermercats ja ofereixen alternatives, donant la possibilitat als clients de portar els seus recipients per a les seccions de mercat.

La Unió Europea i el govern espanyol fa temps que sembla que lluiten contra els plàstics d’un sol ús. Els últims moviments són la prohibició de l’entrega gratuïta de bosses de plàstic als punts de venda, des del juliol del 2018. L’1 de gener de 2020 quedaran prohibides, definitivament, les bosses de plàstic lleugeres mentre que l’1 de gener de 2021 es prohibiran les bosses de plàstic molt lleugeres.

Això s’afegeix a la prohibició europea el 2021 de plats, coberts, gots i palletes de plàstic. També es prohibiran envasos de poliestiré, típics de menjar ràpid.

👤 Arribat al món de la comunicació de casualitat, m’he passat la major part de la meua vida laboral entre càmeres de televisió i programes d’edició de vídeo. Amb els anys he pogut aprofundir en el sector i realitzar diverses funcions molt variades que m’han suposat un repte constant.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.