Aprofitant les Festes del meu poble, i fent com fa molta gent que no ens agraden els bous, he marxat uns dies de vacances. Dir que no m’agraden els bous aquí és com dir que no sóc de Terres de l’Ebre. Però sí en sóc. Ho sóc pel meu pare, ho sóc pel meu cognom i ho sóc perquè ara hi visc amb molt de gust. Aquests dies, de fet, es tornarà a parlar molt dels bous. El que no es farà, no fos cas que ens ho haguéssim de prendre seriosament, és parlar del canvi climàtic i com ens està afectant els nostres cultius de cítrics i oliveres.

Com he dit, he marxat, però per tot, tothom i tot don, parlaven de la calor. De les onades de calor. De la por al canvi climàtic. I jo, en silenci, com molta gent de les Terres de l’Ebre quan som fora, mirant si plovia a casa nostra. I no, no ho feia. Incendis. Perills. Restriccions d’aigua. No poder navegar per l’Ebre. Pous que estan en perill d’assecar-se. I res, cap gota del cel. Segons un home de Paüls fa 8 mesos que, a casa nostra, no plou amb ganes, mai no havia passat tant temps. Comencem a preocupar-nos. Els Deltes, això els d’aquí prou que ho sabem, són espais ecològics fràgils i els primers de notar els canvis climàtics. Comencem a tenir por.

I mentre aquí percebem com mai els perills del canvi climàtic a França es van permetre, alguna part de la dreta del seu Parlament, insultar a la Greta Thunberg (activista ecologista). Li han dit “Guru apocalíptica” i “profeta de pantalons curts” entre d’altres. Perquè és això, matar al missatger i si és dóna més. No importa el que diu, anem a pel cos, neguem-li el dret a parlar. Nosaltres, les dones i en aquest cas una xiqueta de 16 anys, no podem parlar des dels universals. No podem parlar objectivament, com a molt subjectivament i com a caricatures “gurus”. Però el canvi climàtic és aquí. Els pous se’ns assequen i, malgrat que fa molt de goig anar a la platja o tenir unes Festes sense pluja, haurem de començar a parlar del canvi climàtic i què hem de fer, també des dels municipis locals, per minvar els seus efectes. Ens hem de posar les piles com diu la Greta i ja!

About the Author:

Pintora i psicòloga, amb ulls inquiets aprenent de la vida…